Przepisy z dyni to doskonałe połączenie koloru słońca z czymś cudownie pysznym i mało powtarzalnym w innym porach roku. Dynia to świetny składnik musów, drożdżówek, a nawet muffinek! 

przepisy z dyni

dynia i przepisy z dyni u nas numer jeden tej jesieni. Za sprawą pani teściowej, co jej 70 sztuk pięknie wyrosło. Obsiane całe pole. A każda dynia ciężka, przeogromna. Obdarowała nas nimi  obficie. I teraz co by się nie zmarnowały – tworzę. Wariuje w tej kuchni. A sił mam mało, zapału trochę więcej. Za sprawą tej mojej małej istotki nie dosypiam już ponad miesiąc. Daję jeszcze radę, krem na obrzęki i cienie sobie wcieram pod oczy w nadziei, że lepiej wyglądać będę. Raczę się dwoma kubkami mało pysznego naparu z koperku anyżku i kminku z dodatkiem melisy co by uzdrowić mały jej brzuszek. Co by kolek nigdy nie było. Jako matka polka wstaję po nocy nakarmić, przewinąć. Później słyszę krzyk z drugiego pokoju: mamiii ! / tak mnie ostatnio wołać zaczęła / To moja dwulatka domaga się przytulenia. Jakby budzik miała nastawiony każdej nocy. Między 1, a 2, kiedy sen mam najmocniejszy. Wstaje i idę, a raczej sunę. Przysiadam na pufce przy łóżeczku. Przysypiam, trzymając ją za rękę. Chwilkę tak drzemię aż mi głowa całkiem opadnie. To się budzę. Człapię z powrotem do mojego łózka. W pojedynkę lub ją ze sobą taszczę. Moje ukochane 12 kilo. Ostatnio za sprawą tych dziewczyn ciasnawe to moje łóżko się stało. Mąż to już całkiem na ramie drewnianej od łóżka, do spania się przyzwyczaił. Ale kiedy już dzień zawita czuję się dobrze. Nad wyraz dobrze. I sił mi nawet nie brakuje. Raczę się kubkiem kawy obowiązkowo, ogarniam ten mój dom i trójkę maluchów. Potem jeśli jest możliwość i ku temu sposobność do kuchni się udaję. Pokucharzyć lubię niezmiennie.

dlatego wrzucam tu dwa przepisy z dyni na drożdżówki wyborne – dyniowe z masą orzechowo cynamonową, babeczki – mufiiny z dyni lub placek jak kto woli. Ale zacznę od głównego składnika – musu.

dynia jest bardzo zdrowa i sycąca. Zawiera dużo błonnika, beta-karotenu, który chroni nas przed wolnymi rodnikami, ma dużo potasu i co bardzo ważne dla mnie – kwasu foliowego.

pestki z dyni mogą być bardzo fajną przekąską- uprażone solo lub z chili i z inną przyprawą w piekarniku. W swoim składzie posiadają cynk, lecytynę, zwiększają przemianę materii.

przepisy z dyni

mus z dyni

mus z dyni

dorodną dynię kroimy na niewielkie kawałki / 10-20 cm / razem ze skórką. Każdy kawałek smarujemy z lekka olejem. Układamy na papierze do pieczenia, na blasze i wkładamy do nagrzanego piekarnika na 175 st. Na około 50 min. W zależności od wielkości kawałków. Po tym czasie sprawdzić warto czy już zmiękła. Jeśli tak czekamy chwilę aż wystygnie i zdejmujemy miąższ. Co jest banalnie proste. Blendujemy. Przekładamy do miseczki, słoiczka. Używamy do wielu potraw. Możemy również zawekować i używać w późniejszym terminie nawet do jednego roku.

Oczywiście możemy skrócić czas dyni w piekarniku do 30 min i włożyć do piekarnika kawałki bez skórki. Ale łatwiej jest ściągnąć miąższ z podpieczonych kawałków niż z surowego warzywa.

Mus z dyni to idealny dodatek do dań dla niemowląt. Do indyka czy innego mięska, do ziemniaczków itp.

mus z dyni

słoik ball i łyżeczka – More Than Jar 

p1160352

p1160355

drożdżówki z dyni

z masą orzechowo – cynamonową. Tu wymyśliłam sobie w kształcie ślimaczków z lukrem cytrynowym.

drożdżówki z dyni z masą orzechowo – cynamonową

składniki na ciasto:

mus z dyni mniej więcej 1 szkl. / wcześniej przygotowany /

– 500 gr mąki

– około 70  gr drożdży / ja zazwyczaj używam te z kostki, które są dostępne w każdym spożywczaku /

– 100 gr cukru

– pół szkl. mleka

– 2 całe jajka i 3 żółtka

– 100 gr masła

– szczypta soli

/ – opcjonalnie: cukier waniliowy, ekstrakt z wanilii lub pół laseczki wanilii /

składniki na masę do drożdżówek z dyni:

– pół szkl. posiekanych orzechów włoskich

– 1/3 szkl. płatków migdałowych

– 3 łyżeczki cynamonu

– 100 gr cukru

– szczypta kardamonu

– 50 gr masła

składniki na lukier cytrynowy:

– kilka kropel cytryny / ja lubię kwaskowatość więc tu jest dowolność w zależności od preferencji smakowych /

– około 5 łyżek gorącej wody

– około 200 gr cukru pudru

Przepis z dyni – przygotowanie ciasta na drożdżówki z dyni:

Mleko lekko podgrzewamy i rozpuszczamy w nim drożdże. Mąkę mieszamy z cukrem. Robimy w tej mieszance dołek i wlewamy mleko z rozpuszczonymi drożdżami. Odstawiamy na około 10 min w ciepłe miejsce pod przykryciem / ja przykrywam zawsze ściereczką kuchenną / Następnie łączymy: mus z dyni, jajka, żółtka, wanilię i szczyptę soli. Po czym wlewamy do ciasta. Mieszamy. I odstawiamy na kolejne min.10 min szczelnie przykryte w ciepłe miejsce. Po tym czasie, mieszamy ciasto z roztopionym masłem. Najwygodniej w robocie lub w mikserze. Blender będzie tu raczej za słaby. Lub oczywiście można ręcznie, ale to już cięższa robota, pomimo, że ciasto jest dosyć rzadkie. Idealne ciasto na drożdżówki z dyni jest delikatne i lśniące. Teraz odczekać powinniśmy około 1 – 2 godz. Aby nam pięknie wyrosło. Pod przykryciem w ciepłym miejscu. Ja zazwyczaj wstawiam naczynie z ciastem do miski z gorącą wodą.

Przepis – masa do drożdżówek z dyni:

Siekamy orzechy włoskie, tak aby uzyskać mniej więcej pół szkl. lub więcej. Możemy je podprażyć lekko na patelni aby uzyskać przyjemny aromat. Łączymy z migdałami, cynamonem, szczypta kardamonu i cukrem. Możemy je lekko zblendować. Ale nie na gładko, gdyż w tym przypadku fajnie jak są wyczuwalne kawałeczki orzecha.

Kolejne etap robienia drożdżówek z dyni :

Kiedy ciasto nam ładnie wyrośnie, podwoi swoja objętość wykładamy na stolnicę. Ja uwielbiam z silikonu. Gdyż używam minimum mąki i nic m się nie przykleja. Używam również wałek silikonowy. / bardzo dobre są z tupperware ale można kupić również tańsze odpowiedniki / Jeśli ciasto mamy za rzadkie, lejące dokładamy mąkę tak aby uzyskać jednolita zwarta ale bardzo delikatną konsystencję. Ciasto powinno być bardzo przyjemne w dotyku. W tedy będziemy mieć pewność, ze drożdżówki z dyni będą pulchne i lekkie. Za pomocą wałka robimy duży prostokąt. Smarujemy pędzelkiem cała powierzchnię roztopionym masłem. Następnie nakładamy cieniutką warstwę masy orzechowo – cynamonowej. Zwijamy całość wzdłuż dłuższego boku. W taki naleśnik. Za pomocą ostrego noża kroimy na małe około 3-5 cm kawałeczki. Jeśli wolimy większe drożdżówki możemy pozwolić sobie na kawałki nieco grubsze. Z 1 porcji ciasta wychodzi mi mniej więcej 20 drożdżówek z dyni. Układamy w odstępach około 5 cm na blasze wyłożonej papierem do pieczenia lub na matę silikonową. Odkładamy w ciepłe miejsce i przykrywamy ściereczką. Na około 5-15 min. Aby ciasto „odpoczęło” i lekko podrosło. Nagrzewamy piekarnik do temp 200 st. Wkładamy drożdżówki z dyni i zmniejszamy temp do 180 st C. Pieczemy około 20 minut. Studzimy w otwartym piekarniku.

Przygotowanie lukru cytrynowego:

Drożdżówki z dyni warto polać aromatycznym pachnącym lukrem z nutką cytrynową. Kiedy lekko przestygną możemy zabrać się za lukier. Do miseczki dajemy cukier puder, który łączymy z gorącą wodą i sokiem z cytryny. Mieszamy całość dokładnie. Ilość soku z cytryny według preferencji smakowych. Ja osobiście lubię lekki i kwaskowaty. Idealny lukier powinien być gęsty i tylko leciutko lejący o gładkiej konsystencji. Polewamy drożdżówki.

Smacznego ! U nas drożdżówki z dyni znikają szybko. Pysznie smakują do porannej kawy. Mój synek pałaszuje je chętnie jako pierwsze śniadanie przed wyjazdem do przedszkola z kubkiem ciepłego kakao.

drożdżówki z dyni z masą orzechowo – cynamonową

p1160335

p1160327

Drugi przepis z dyni, który Wam polecam to babeczki / muffinki z dyni. Jest to wariant bez mleka, w zamian za nie – mus z dyni. Jeśli nie mamy foremek możemy zrobić placek z dyni.

babeczki z dyni

Składniki na babeczki z dyni:

– 300 gr mąki

– 3 całe jajka

– ½ łyżeczki sody

– 2 łyżeczki proszku do pieczenia

– 1 szkl. musu z dyni

– 100 gr cukru

– 3 łyżeczki cynamonu

Wykonanie standardowe. Łączymy suche składniki i w osobnej misce mokre czyli jajka i mus z dyni. Mieszamy każde z osobna, po czym łączymy całość. Wylewamy gotowe ciasto / musi być lejące ale dosyć gęste / do foremek. Kroimy małe kawałki jabłka / bez skórki / Nagrzewamy piekarnik do temp 180 st i pieczemy 20 min. Studzimy przy uchylonym piekarniku.

Gotowy placek z dyni lub babeczki możemy oprószyć cukrem pudrem. Smacznego !

babeczki z dyni

babeczki z dyni

muffinki z dyni

placek z dyni


img_20160930_133004

Inne moje podobne przepisy najdziecie klikając na poniższe:

muffinki

drożdżówki

a może Wy macie swoje ulubione przepisy z dyni ? Z chęcią się zainspiruję i przygotuję coś nowego 🙂

 

 

oceń
recipe image
przepis
Mus, babeczki, drożdżówki - pyszne przepisy z dyni
autor
opublikowane
czas przygotowania