wtorek, 3 listopada 2015

Nalewka aroniowa

W tamtym roku przekonałam się do aronii, zawsze były dla mnie zbyt cierpkie i gorzkie :) Choć są bardzo zdrowe to nie mogłam się do nich przekonać. W ubiegłym roku spróbowałam gdzieś dżem aroniowy i tak mi zasmakował, że sama zrobiłam zapas dżemu aroniowego i soku z aronii. W tym roku przyszedł czas na nalewkę aroniową ;)

Składniki:

  • 1 kg aronii,
  • 0,5 kg cukru,
  • 1 litr wódki 40%.

Przygotowanie: 

Owoce aronii myjemy i osuszamy. Mrozimy je na kilka dni, dzięki temu staną się troszkę mniej cierpkie. Następnie zasypujemy je cukrem w dużym słoju i odstawiamy na dwie doby, co jakiś czas mieszamy. Po tym czasie dolewamy alkohol i odstawiamy na tydzień. Przecedzamy i przelewamy do butelek.


6 komentarzy:

  1. Pyszna, najlepsza na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniała nalewka, dla zdrowotności :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ja mam zawsze zapas aroniówki w spiżarni. Lubię ten smak :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zdrowa i przesmacznie wyglada ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. jest pyszna sama już zrobiłam, a gorycz wyciągają też liście wiśni gotując owoce z liśćmi przez 30 min.nalewka ma jeszcze lepszy smak

    OdpowiedzUsuń