Krem marchewkowy z pomarańczą

Pogoda za oknem nie rozpieszcza, więc trzeba się wspomagać. Zupa ta jest idealna na taką jesienną pogodę... porządnie rozgrzewa 😉 Bardzo lubię tę zupę! Przepis pochodzi z książki "Okrasa kontra Pascal" Kuchnia Lidla- przepis Pascala Brodnickiego (troszeczkę przekształcony przeze mnie).

Składniki:
  • 5-6 dużych marchewek
  • 50 g masła
  • 2 duże cebule
  • 1 pomarańcza
  • 3-4 cm imbiru
  • 1,5 - 2 l bulionu
  • 3/4 szklanki śmietanki 30%
  • 2 łyżki oliwy
  • pieprz, sól, kminek
  • 1 łyżka sosu sojowego

Wykonanie:

Marchewki obieramy, myjemy, suszymy i kroimy w półtalarki. Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Imbir obieramy i trzemy na tarce na ostrych oczkach. 
W garnku rozgrzewamy oliwę, następnie dodajemy masło pokrojone na mniejsze kawałki.  Do garnka wrzucamy cebulę i smażymy do zeszklenia. Do cebuli dodajemy marchewkę, imbir i 2 szczypty kminku. Mieszamy. Pomarańczę sparzamy wrzątkiem, ścieramy z niej skórkę i wyciskamy sok. Do garnka wlewamy sok z pomarańczy i wrzucamy startą skórkę. Mieszamy. Następnie wlewamy bulion i gotujemy mniej więcej 15 min. Po tym czasie, całość miksujemy za pomocą blendera. Zmniejszamy ogień i podgotowujemy. Do zupy dodajemy śmietankę. Mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem i sosem sojowym. 
Zupę podajemy z grzankami.




Komentarze

Printfriendly

Copyright © Kuchnia MagdaLeny