poniedziałek, 10 października 2016

Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche zawsze najlepsze! Świetnie pasuje do sezonowych owoców :) Miękkie, aromatyczne i cudownie pachnące ciasto ze śliwkami - to coś czego nie może zabraknąć do kawy. Przepis prosty, zawsze się udaje :) Zapraszam!


Kruche ze śliwkami

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • pół szklanki cukru
  • 2 żółtka
  • kostka margaryny
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki jogurtu naturalnego
  • około 20-25 sztuk śliwek
  • kilka łyżek cukru ok 4
Przygotowanie:
  1. Mąkę, cukier, margarynę, żółtka, proszek, jogurt zagnieść w jednolite ciasto. Podzielić na dwie części a następnie włożyć obie na kilka minut do lodówki.
  2. Śliwki oczyścić, wypestkować i pokroić na plasterki. Mieszamy z 4 łyżkami cukru i odstawiamy.
  3. Jedną część ciasta rozwałkowujemy i wylepiamy dno formy wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem w małych odstępach. Wykładamy śliwki przykrywając całe dno.
  4. Drugą część ciasta wałkujemy i przykrywamy całość. Nakłuwamy widelcem. 
  5. Wkładamy do nagrzanego piekarnika 180'C na około 30-40 minut. Pilnujemy kiedy ładnie się przyrumieni z góry.
  6. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Gotowe!

4 komentarze:

  1. Mniam! przepyszne! ja niedługo zjem! Teraz staram się zdrowo z www.kcalmar.com MOże będa inspiracjĄ? pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam takie ciasta z owocami :) Też wypróbuję swoich sił z tym przepisem. Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciasto ze śliwkami, uwielbiam

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz