Duszony karczek z papryką

W końcu pora na mięso. Zwykle karczek podaje się z cebulą, ale skoro ja jej nie jadam musiałam znaleźć jakiś zamiennik. Padło na paprykę. Jest kolorowa i bardzo smaczna. Dzięki temu niezbyt ciekawy i ładny karczek prezentuje się całkiem nieźle 🙂
Wydawać by się mogło, że akurat ten kawałek mięsa jest dość tłusty, ale dzięki długiemu duszeniu cały tłuszcz się wytapia i sprawia, że karczek jest delikatny, soczysty i przepyszny.

karczek_01

Duszony karczek z papryką

Składniki:

  • 4 plastry karczku
  • mąka
  • 2 łyżki oleju lub smalcu
  • czosnek granulowany
  • pieprz
  • sól
  • 3 kolorowe papryki
  • 2-3 łyżki masła

Kaczek doprawiamy czosnkiem, pieprzem i solą. Opruszamy go z obydwóch stron mąką. W wysokiej patelce rozgrzewamy olej i smażymy karczek z dwóch stron na brązowy kolor. Mięso zalewamy około szklanką wody (tylko tyle aby odrobinę przykryła mięso), przykrywamy i ustawiamy na średnim ogniu. W czasie duszenia kilkukrotnie odwracamy mięso i w razie potrzeby podlewamy odrobiną wody. Mięso dusimy około godziny, aż będzie się rozpadało i będzie bardzo miękkie.

W czasie kiedy dusimy karczek przygotowujemy paprykę. Kolorowe papryki myjemy, pozbywamy się nasion i kroimy w paski. Rozgrzewamy patelkę na średnim ogniu. Dodajemy 2-3 łyżki masła i paprykę. Odrobinę solimy i przykrywamy. Dusimy przez około 15 minut co jakiś czas mieszając aż papryka zmięknie.

Na mięso układamy kolorową paprykę i podajemy z dodatkiem ziemniaczków, ryżu, czy kaszy.

Smacznego 🙂

karczek

karczek_02

Jemy sezonowo! Jesień

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.