Sernik pod kakaową kruszonką

Pyszny sernik z kakaową kruszonką!



Składniki na ciasto:

3 szklanki mąki pszennej,
1 szklanka cukru,
3 żółtka,
1 łyżka proszku do pieczenia,
1 masło lub margaryna,
2 łyżki kakao.

Składniki na masę serową:

1 kg twarogu,
6 jaj,
1 szklanka cukru,
1 łyżka kaszy manny,
skórka z pomarańcza,
1 aromat pomarańczowy,
15 dag masła,
tłuszcz do formy,
wiórki kokosowe do formy.

Wykonanie ciasta:

Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, uformować kulę i schłodzić w zamrażarce około dwie godziny.


Wykonanie masy serowej:

Zmielić ser, masło utrzeć i dodawać po trochę sera, cukru i żółtka. 


Z sześciu białek ubić sztywną pianę, dodać do masy serowej razem z kaszą manną, aromatem i skórkami pomarańczowymi.


Wykonanie placka:

Schłodzone ciasto podzielić na dwie części. Jedną część zetrzeć na blachę posmarowaną tłuszczem i posypaną wiórkami. 


Następnie wylać masę serową , posypać pozostałym startym na grubej tarce ciastem. Piec w temperaturze 170 stopni około godziny.

Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz: