czwartek, 25 sierpnia 2016

Tartaletki z figą

Bardzo udany przepis na tarteletki.
Maślany kruchy spód, aromatyczny krem Patissiere z pomarańczą i figa :)
Przepis nie jest trudny, a efekt będzie imponujący

Ciasto:
200 g mąki
100 g masła
1 żółtko
szczypta soli
3 łyżki cukru
opcjonalnie 1 łyżka jogurtu greckiego

Krem:
400 ml mleka
5 żółtek
180 g cukru
sok z 1,5 pomarańczy
skórka otarta z jednej lub dwóch pomarańczy
40 g mąki
20 g skrobi
2 łyżki masła

Figi

Przygotowanie:
Składniki na ciasto zmiksuj w malakserze lub wyrób krótko ręcznie.
Daj do zamrażarki na 30 minut.
Rozwałkuj cienko. Przełóż na formy.
Piecz w małych foremkach w 180 stopniach aż będą jasno brązowe.
Wystudź.
Zagotuj mleko ze skórką z pomarańczy.
Pomarańcze powinny być ekologiczne lub sparzone wrzątkiem.
Lekko ubij żółtka. Dodaj resztę składników (oprócz masła).
Gdy mleko się zagotuje, stopniowo wlewaj je do masy z jajkami.
Cały czas mieszaj. Ponownie zagotuj na małym ogniu.
Ciągle mieszaj. Krem powinien zgęstnieć. Od razu wyłącz palnik.
Nie gotuj kremu po zgęstnięciu bo się zważy.
Wystudź krem. Przelej do tartaletek, ozdób figą :)

Źródło przepisu na krem:
https://kuchnialidla.pl/product/ptysiowa-piramida-croquembouche


1 komentarz:

  1. Mniam! Wyglądają smacznie :3 super pomysł na tartaletki :) zapraszam na kucharzowanienamaxa.pl

    OdpowiedzUsuń