poniedziałek, 26 września 2016

Odżywacza Buddha Bowl # VEGAN





Ostatnio bardzo popularną potrawą staje się Buddha Bowl.
To bardzo ciekawe danie ponieważ nie ma na nie jednego przepisu ;)
Generalnie jest to misa pełna witamin! Można wrzucić tam wszystko, im bardziej jest to odżywcze i zdrowe tym lepiej.
Misa ma naśladować posiłek mnichów buddyjskich, którzy cenią sobie prostotę pożywienia.
Zwykle daje się tam pełnoziarniste zboża, warzywa, białko roślinne, ziarna i dressing.
Możesz skomponować skład swojego własnego dania!
Proponuję dodać:
1. brązowy ryż/chia/pęczak/kaszę gryczaną/jaglaną itp.
2. dowolne warzywa sezonowe surowe, pieczone lub duszone
3. białko pochodzenia roślinnego; roślin strączkowe (ciecierzyca, soczewica, groch, fasola itp.), tofu lub paneer (w wersji wege)
4. ziarna; siemię lniane/sezam/słonecznik/dynia i orzechy
Oto mój pomysł na bardzo zdrowe danie:

Składniki:

kasza pęczak
1 łyżka oliwy
sól

groszek zielony
koperek
1 łyżka oliwy
sól, pieprz
podprażone ziarna słonecznika

kalafior
brokuł
papryka
cukinia
kapusta pekińska
marchewka
ziemniak
cebula
tymianek

ponadto:
dynia
marchewka
chleb razowy
rukola
sałata
pomidorki koktajlowe

opcjonalnie:
kiełki
dressing winegret z Tabasco

Przygotowanie:

Kaszę pęczak gotuj na osolony wrzątek przez 20 minut.
Groszek duś do miękkości z koprem, oliwą, solą, pieprzem i słonecznikiem.
Warzywa pokrój, podsmaż na oliwie. Następnie zalej małą ilością wody i duś pod przykryciem.
Dynię i marchewkę pokrop oliwą i posyp solą. Piecz na kracie w rozgrzanym do 180 stopni piekarniku.
Ułóż ładnie składniki w swojej misie Buddy.
Ozdób kiełkami, sałatami i świeżymi warzywami. Opcjonalnie polej dressingiem.
Po posiłku polecam chwilę refleksji nad pięknem otaczającego nas świata :)

Na jakie danie chcielibyście żebym dodała przepis?
Czekam na propozycje w komentarzu!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz