środa, 14 września 2016

Pierogi z kaszą gryczaną z masełkiem pietruszkowym

 Pierogi to jedno z wielu dań za którymi tęsknię mieszkając w Niemczech. Tutaj jest ich jak na lekarstwo, ale przyznajmy szczerze, że nic nie może się równać z pierogami naszych babć :) Pochodzę z małej wsi w Małopolsce i pierogi towarzyszyły mi od dziecka, począwszy od tradycyjnych z mięsem, kapustą lub grzybami po różnego rodzaju owocowe farsze. Dzisiejsza propozycja to moja interpretacja tradycyjnych pierogów. Farsz z kaszy jest bardzo pożywny i smaczny a masełko pietruszkowe nadaje ciekawej nuty aromatu. Wiem, że nie są idealne, ale praktyka czyni mistrza :) Uważam, że każdy obcokrajowiec odwiedzając Polskę powinien spróbować tego dania :) Ten post bierze udział w konkursie „Polska do zwiedzenia/zjedzenia” strony e-turysta.net . Zapraszam!

Pierogi z kaszą gryczaną

Składniki:

ciasto:
  • 1/2 kg mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 2 jajka
  • 1 szklanka letniej wody
  • 2 łyżki oliwy
farsz:
  • kasza gryczana ok szklanka
  • mała cebulka
  • łyżka margaryny
  • sól, pieprz 
dodatkowo:
  • 2 łyżki masła sklarowane z posiekaną natką pietruszki
Przygotowanie:
  1.  Przygotować farsz: ugotować kaszę wg przepisu na opakowaniu. Cebulkę zeszklić na margarynie, dodać kaszę. Podprażyć przez chwilę, przyprawić do smaku. Wystudzić.
  2. Mąkę przesiać, dodać pozostałe składniki i wyrobić elastyczne, jednolite ciasto. 
  3. Następnie rozwałkować i wycinać krążki, do każdego nakładamy łyżeczkę farszu, sklejamy brzegi. 
  4. Gotowe pierogi wrzucamy na osolony wrzątek.Mieszamy co jakiś czas, aby nie przywarły do dna. Gotujemy ok 10 minut (po tym czasie możemy wyjąć jednego pieroga i sprawdzić czy w środku jest dobry).
  5. Podajemy polane gorącym masełkiem.
noclegi

3 komentarze:

  1. Fajny przepis. Nie widziałam takiego połączenia pierogów z [b]kasza[/b] gryczaną. Oby więcej takich zdrowych przepisów.
    Pozdrawiam i czekam na kolejne posty :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo dobre,już robiłam poczestunek też był,pozdrawiam LO

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz