wtorek, 13 września 2016

Pasta chili-bardzo ostra!!!


coś dla prawdziwych mężczyzn-mój mąż taką uwielbia i je bardzo chętnie,jest strasznie ostra z samej ostrej papryki-pasta podobna do sambal oelek,jak ktoś lubi -to polecam,
idealna na kanapki,do wędlin,i do doprawiania na ostro potraw-dla odważnych.....

  • Składniki:
  • 1kg papryczki chili świeżej, (najlepsza jest z własnej działki);
  • ½ szklanki octu winnego(jabłkowego);
  • ½ szklanki koncentratu pomidorowego gęstego(czyli dobrej marki);
  • ½ szklanki oliwy (może być również olej słonecznikowy);
  • 1 łyżeczka soli;
  • 1 łyżeczka cukru.
Przygotowanie:
 Zanim zaczniesz- załóż rękawiczki!!! 
Papryczkę przetnij wzdłuż na pół i oczyść tylko z nasion i ogonków, nie wycinaj jaśniejszego miąższu.W rękawiczkach nie dotykaj niczego poza papryką i  nożem.  Nie pozwól dzieciom zbliżać się, podczas czyszczenia, nawet opary(zapach) włazi w oczy(!!!) ,po oczyszczeniu papryki ,posprzątaj nasiona ,przełóż paprykę do pojemnika w którym będziesz miksować i zdejmij rękawiczki -porządnie wymyj ręce!! .Teraz rękawiczki nie są potrzebne o ile zachowasz ostrożność. Wrzuć wszystkie pozostałe składniki do papryki  i miksuj blenderem  do uzyskania  idealnej pasty(rób krótkie przerwy w miksowaniu żeby nie przegrzać blendera). Po uzyskaniu jednolitej papki wkładaj do słoiczków -najlepiej małych po przecierze pomidorowym. Zakręć i pasteryzuj ok. 10 min na małym ogniu od zagotowania. I gotowe!!!
Odważnym smacznego!!

2 komentarzy

  1. Ciekawy przepis. Mam do przerobienia paprykę w odmianie habanero i czuję że ta pasta to będzie prawdziwy ogień :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Czy może być ocet zwykły i w jakiej proporcji. Dziękuję

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!