niedziela, 4 września 2016

Ciasto Jamajka

Ciasto wymagające troszkę więcej czasu na przygotowanie, ale za to bardzo pięknie się prezentuje. Ciekawe w smaku i niezwykle orzeźwiające. Zapraszam! 

Jamajka

Składniki:
  • 5 jajek
  • 1/3 szkl cukru pudru
  • 100g mąki
  • 2 łyżki kakao
  • 2 suche budynie czekoladowe
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 banany
  • 2 galaretki cytrynowe
  • 500g śmietany kremówki
  • 1/3 szkl cukru
  • 150g mascarpone
  • dżem brzoskwiniowy
Przygotowanie:
  1. Biszkopt: Białka ubijam z cukrem pudrem. Żółtka, mąkę, proszek do pieczenia,  budynie i kakao ubijam mikserem na gładką masę. Na koniec dodaję delikatnie pianę z białek. Mieszam do uzyskania jednolitej konsystencji. Piec około 25-30 minut w 180'C do suchego patyczka. Po tym czasie wystudzić i przeciąć na na dwa blaty.
  2. Banany kroimy na pół po długości, skrapiamy sokiem cytrynowym. 
  3. Przygotowujemy galaretkę używając 500ml wody. Pierwszy blat smarujemy dżemem, na to banany i tężejąca galaretka. Wstawiam do schłodzenia na około 30 minut.
  4. Śmietankę ubić z cukrem, dodawać partiami mascarpone. Dokładnie wymieszać. Przełożyć 3/4 masy na galaretkę, przykryć pokruszonym w dłoniach drugim blatem. 
Smacznego! 

1 komentarz:

  1. Wygląda bardzo smakowicie :) Zapraszam do mnie na konkurs urodzinowy i pozdrawiam :)
    http://gotowanietoproste.blogspot.com/2016/08/pierwsze-urodziny-bloga-i-konkurs.html

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz