Tradycyjna chilijska zupa na bazie wywaru z wołowiny lub kurczaka. Można przygotować ją również na indyku lub wieprzowinie. Jest to danie jednogarnkowe, stąd jego nazwa (Cazuela po hiszpańsku oznacza garnek). W każdym talerzu powinien znaleźć się solidny kawałek mięsa, ziemniaka, dyni i kukurydzy. Uważam, że taki rosół jest znacznie smaczniejszy i przede wszystkim bardziej pożywny od tradycyjnego polskiego.
Składniki
6 kawałków wołowiny
6 ziemniaków
6 kawałków dyni
1 marchewka
1 cebula
1 kolba kukurydzy
1 szklanka fasolki szparagowej
1/2 papryki czerwonej
1 gałązka selera
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oregano
2- 2,5 l wody
sól
pieprz biały
1. Mięso zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Ja miałam wołowinę pokrojoną już w kostkę.
2. Marchewkę, fasolkę szparagową oraz paprykę kroimy w paski.
3. Ziemniaki i cebulę obieramy tylko ze skórki.
4. Kukurydzę dzielimy na 6 części. Jeżeli jest mała potrzebujemy 2 sztuki.
5. Do miękkiego mięsa dodajemy całe ziemniaki, marchewkę, cebulę, kawałki kukurydzy, gałązkę selera i fasolkę.
6. Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy dynię.
7. Doprawiamy całość przeciśniętym czosnkiem, oregano, solą i białym pieprzem.
8. Zupę podajemy posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.
9. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 6 porcji. W każdej musi znaleźć się kawałek mięsa, kukurydzy, dyni oraz ziemniak.
Smacznego!