Cazuela- chilijski rosół

Tradycyjna chilijska zupa na bazie wywaru z wołowiny lub kurczaka. Można przygotować ją również na indyku lub wieprzowinie. Jest to danie jednogarnkowe, stąd jego nazwa (Cazuela po hiszpańsku oznacza garnek). W każdym talerzu powinien znaleźć się solidny kawałek mięsa, ziemniaka, dyni i kukurydzy. Uważam, że taki rosół jest znacznie smaczniejszy i przede wszystkim bardziej pożywny od tradycyjnego polskiego.

14193869_1403445786339277_282437071_n

Składniki

6 kawałków wołowiny
6 ziemniaków
6 kawałków dyni
1 marchewka
1 cebula
1 kolba kukurydzy
1 szklanka fasolki szparagowej
1/2 papryki czerwonej
1 gałązka selera
2 ząbki czosnku
natka pietruszki
oregano
2- 2,5 l wody
sól
pieprz biały

14159685_1403445979672591_1535456212_n

1. Mięso zalewamy wodą i gotujemy aż zmięknie. Ja miałam wołowinę pokrojoną już w kostkę.

2. Marchewkę, fasolkę szparagową oraz paprykę kroimy w paski.

3. Ziemniaki i cebulę obieramy tylko ze skórki.

4. Kukurydzę dzielimy na 6 części. Jeżeli jest mała potrzebujemy 2 sztuki.

5. Do miękkiego mięsa dodajemy całe ziemniaki, marchewkę, cebulę, kawałki kukurydzy, gałązkę selera i fasolkę.

6.  Kiedy ziemniaki będą prawie miękkie dodajemy dynię.

7. Doprawiamy całość przeciśniętym czosnkiem, oregano, solą i białym pieprzem.

8. Zupę podajemy posypaną dużą ilością posiekanej natki pietruszki.

9. Z podanych składników powinniśmy otrzymać 6 porcji. W każdej musi znaleźć się kawałek mięsa, kukurydzy, dyni oraz ziemniak.

14159178_1403445933005929_1786711440_n

Smacznego!

Dodaj komentarz