wtorek, 30 sierpnia 2016

Szynka wieprzowo-drobiowa z szynkowaru


Kolejna wędlina w moim wykonaniu-tym razem z szynkowaru
Super sprawa-polecam 
taki szynkowar daje nam dużo możliwości na różne rodzaje wędlin-na pewno będę często z niego korzystać,wędliny są zwarte,bardzo dobrze się je kroi nawet bardzo cienko
a do środka można dawać naprawdę różności....

Tym razem połączenie łopatki wieprzowej i uda z indyka,łopatkę zmieliłam a udo pokroiłam na spore kawałki,dzięki temu wyszła bardzo ciekawa wędlina z kawałkami mięska-polecam spróbować -bo jest pysznie i o wiele zdrowiej niż to co można kupić w sklepie.

Składniki:
500 g mięs z udźca indyczego
700 g łopatki wieprzowej zmielonej
1,5 łyżeczki soli peklowej
1 łyżeczka żelatyny,
łyżeczka pieprzu,
łyżka majeranku,
łyżeczka suszonej cebuli

Przygotowanie:
Mięso z indyka kroimy na paski,dodajemy mięso mielone z łopatki i wszystkie przyprawy ,
dokładnie mieszamy przez kilka minut,(dobrze jest odstawić mięso na kilka godzin żeby dobrze przeszło przyprawami ,ale nie jest to konieczne).
Mięso wkładamy do naszego szynkowaru,tak jak jest napisane w instrukcji.
U mnie najpierw nakładałam na szynkowar woreczek
(nie we wszystkich potrzebne są woreczki)
i dopiero mięso,ubijałam trochę tłuczkiem do ziemniaków,
żeby nie było dziur.
Zamknęłam woreczek,i docisnęłam szynkowar sprężyną i denkiem.
Do garnka włożyłam ściereczkę na dno,wstawiłam mój szynkowar i nalałam wodę tak do wysokości mięsa,
i gotowałam na małym ogniu 2 godz 15 min(aż moje mięso osiągnęło w środku temp.80-85 stopni -na termometrze dołączonym do szynkowara))
Potem wstawiłam szynkowar do zlewu napełnionego zimną wodą i zostawiłam aż ostygnie następnie do lodówki na cała noc,rano otworzyłam i wyjęłam pyszną wędlinkę
Smacznego!!!






2 komentarzy

Dziękuję za każde zostawione słowo-pozdrawiam serdecznie i miłego dnia!!