Zapiekanka z cukinii "na bogato"


  
1 5 5 12
2014-08-25
70 minut
bardzo łatwe
Porcje: 6-8
Kuchnia europejska
Zapiekanka z cukinii \

Możesz zrobić tę zapiekankę dokładnie według przepisu. Ale... nie musisz :)

Możesz do niej dodać to, na co masz ochotę. A ja nie wiem, na co masz ochotę :) Może gdybym założył różową koszulę, jak pewien znany wróż... :) Może na kawałki podsmażonego boczku lub dobrej kiełbasy? A może na kawałki suszonych pomidorów? Paski gotowanej szynki? Albo inny zestaw ziół? Naprawdę nie wiem ;)

Ale może za pierwszym razem zrób zapiekankę dokładnie według przepisu :) Jest bardzo fajna - lekka i jednocześnie sycąca. Zdrowa i optymistycznie zielona. Niedroga i łatwa w przygotowaniu. Smakuje dobrze od razu po wyjęciu z piekarnika, ale smakuje również podgrzana na drugi dzień.


Składniki na zapiekanka z cukinii "na bogato"

4 cukinie o łącznej wadze ok. 1 kg
3 ziemniaki "sałatkowe" (czyli nie rozpadające się podczas gotowania) - około 40 dag
1 cebula średniej wielkości
1 por - tylko biała część - około 15-20 cm
4 ząbki czosnku
3/4 szklanki startego żółtego sera
2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki
2 łyżki drobno posiekanej bazylii (można zastąpić czubatą łyżeczką suszonej)
2 jajka
2 łyzki tartej bułki
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
spora szczypta świeżo startej gałki muszkatołowej - najlepsza z Manufaktury Smaku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz - najlepszy z Manufaktury Smaku

na wierzch:
3/4 szklanki startego żółtego sera

papier do pieczenia do wyłożenia formy

Przygotowanie dania zapiekanka z cukinii "na bogato"

...

  1. Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
  2. Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
  3. Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).
  4. Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.
  5. Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.
  6. Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię oraz podsmażone pory z cebulą i czosnkiem. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką. Dokładnie wymieszaj.
  7. Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.
  8. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser. Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.
  9. Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.
Dodatkowe informacje
Jeśli do przygotowania zapiekanki użyjesz większych cukinii, usuń z nich pestki i miękkie wnętrze przed starciem.
A jeśli masz ochotę na danie "fit", nie dodawaj sera ani tartej bułki - zapiekanka będzie miała mniej zwartą konsystencję, ale nadal będzie przepyszna :)

Zapiekanka z cukinii - etap 1

Ziemniaki wyszoruj i ugotuj na parze do średniej miękkości - powinno dać się w nie wbić widelec z dość sporym oporem (od 15 do 20 minut w zależności od ich wielkości).
Pora pokrój na cienkie plasterki. Cebulę pokrój na drobną kostkę, a ząbki czosnku na cienkie plasterki.
Cukinię zetrzyj na tarce o grubych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).




Zapiekanka z cukinii - etap 2

Cukinię zetrzyj na tarce o dużych oczkach (najszybciej zrobisz to malakserem). Przełóż do miski, wsyp łyżeczkę soli i dokładnie wymieszaj. Odstaw do oddzielnie się soku (najwygodniej jak włożysz ją do sitka lub durszlaka).




Zapiekanka z cukinii - etap 3

Na patelni rozgrzej masło z olejem. Dodaj cebulę, pora i czosnek. Lekko posól, smaż na średnim ogniu cały czas mieszając, aż warzywa lekko się zeszklą - 2-3 minuty.




Zapiekanka z cukinii - etap 4

Ugotowane ziemniaki wystudź, obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o dużych oczkach.




Zapiekanka z cukinii - etap 5

Cukinię dokładnie odciśnij, sok wylej. Dodaj do niej ziemniaki, ser, jajka, tartą bułkę, natkę i bazylię. Dopraw solą (ale nie za dużo, bo cukinia już była solona), pieprzem oraz gałką.




Zapiekanka z cukinii - etap 6

Dokładnie wymieszaj.




Zapiekanka z cukinii - etap 7

Masę przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia (bo tak jest mniej mycia) lub wysmarowanej olejem. Wyrównaj i mocno uklep. Za pomocą tępej strony ostrza noża zrób na masie ukośną kratkę, o głębokości około 1 cm.




Zapiekanka z cukinii - etap 8

Wstaw do piekarnika nagrzanego do 190 stopni i zapiekaj 40-45 minut, aż na wierzchu zacznie tworzyć się chrupka skórka. Wyjmij zapiekankę z piekarnika, w kratkę włóż ser.




Zapiekanka z cukinii - etap 9

Wstaw ponownie do gorącego piekarnika na 5-7 minut, aż ser się rozpuści i zacznie lekko brązowieć.




Zapiekanka z cukinii - etap 10

Podawaj z sałatą i pomidorami. Możesz podać do zapiekanki ryż lub ulubioną kaszę ugotowaną na sypko.


Post użytkownika MniamMniam.pl.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Zapiekanka z cukinii "na bogato" - komentarze

~Nia
~Nia
9.11.2021 13:52
Genialne danie i pięknie wygląda. Trochę roboty jest przy tarkowaniu, jak się nie ma malaksera, ale efekt jest cudny. Polecam bardzo, proporcje spoko, wszystko wyszło idealnie. Następnym razem dodam suszone pomidory.
~M
~M
27.06.2018 10:07
Wyszło przepysznie, choć proces przygotowywania dość długi (siekanie,krojenie,tarcie) to było warto!
~Iwona
~Iwona
4.04.2018 16:09
Pycha prawie mam na obiad dodałam brokuł i paprykę czerwoną
~Ewa
~Ewa
28.11.2017 21:42
Super
~Anna chicago
~Anna chicago
24.11.2017 03:30
Cos zrobilam nie tak bo wyszla totalna mamalyga :( ale napewno sproboje raz jeszcze
~Gocha
~Gocha
11.09.2017 18:49
Mój ogródek rodzi cukinie jak oszalały! Zabieram się do zrobienia tej zapiekanki. Mam tylko ważne pytanie - czy zapiekanka nadaje się do odgrzania na drugi dzień? Jak to zrobić najlepiej? Mijamy się z mężem i chciałabym, żeby mógł ją sobie szybko ogrzać przed pracą.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
12.09.2017 10:10
Hej Gocha :) Zapiekanka jak najbardziej nadaje się do odgrzewania. Pozdrowienia dla Męża :) łap uśmiechy :)
~Natka
~Natka
22.08.2017 10:43
Super przepis! Ja dodałam jeszcze do zapiekanki gotowana pierś z kurczaka :) ten przepis od razu ląduje w moim zeszyciku najlepszych dań
~Basia
~Basia
4.08.2017 13:51
Pychotka :))
~tomeksss
~tomeksss
27.07.2017 17:41
A co z porem, cebulą i czosnkiem, bo pojawiają się w przygotowaniach a potem znikają :)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
7.08.2017 14:03
Hej Tomek :) Dodajemy je do cukinii, przepis został uzupełniony, dziękuję za słuszną uwagę :)
~Dino
~Dino
1.07.2017 11:47
Zrobiłam i było przepyszne!:) Na pewno jeszcze kiedys zrobię. Tylko uważam, ze ten przepis jest na dwie porcje (jako samodzielne danie), a nie 6-8 :D z chłopakiem całą blachę zjedliśmy od razu:P
~Hania
~Hania
30.07.2016 16:26
Bardzo dobra zapiekanka, polecam. Ja do swojej jeszcze dodałam drobniutko pokrojoną zieloną fasolkę. Wyszło super zielone danie :)
~Gość
~Gość
16.07.2016 14:10
Przekonałeś mnie. Muszę zrobić.
~krysia
~krysia
8.07.2016 22:59
Jutro robię ta zapiekaneczkę, zobaczymy co na to moi panowie.
~Ola
~Ola
16.05.2016 16:43
Ojjj niebo w gębie!!! Ja dodałam jeszcze pokrojoną szynkę a na wierzch pomidory. Coś wspaniałego!
~Włodek
~Włodek
2.04.2016 13:06
Własnie robie Sam przepis ok a dużo gotuje więc widzę same smaczności i trochę schudne :)
~Jola
~Jola
6.01.2016 13:35
Bardzo smaczna, zapiekałam w żaroodpornym naczyniu ze względu na wilgotność cukinii, dałam w rowki kratki mozzarellę tartą, a na resztę goudę. Świetnie wygląda! Właśnie przez tą kratę na wierzchu. Do tego ryż i sos z sera topionego. Polecam.
szczepci0
szczepci0
4.12.2015 10:58
a w domciu mam cukinie - hihi to widze, ze mam obiad na dzis.
~Kati 347
~Kati 347
23.09.2015 16:31
Dodałam tylko podsmażony wędzony boczek a reszta jak w przepisie po prostu rewelacja lub rewolucja jak kto woli polecam !!!!!!
~Anejka
~Anejka
20.09.2015 16:32
A zamiast bułki tartej co mogę wsypać (synek na drożdże uczulony)?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
20.09.2015 19:03
Hej Anejka :) Po prostu jej nie dodawaj, a cukinię bardzo odciśnij z soku :) Udanej zapiekanki życzę :)
biala_czekolada
biala_czekolada
4.09.2015 10:40
Zapiekanka majstersztyk, trochę kaloryczna lecz od czasu do czasu trzeba zaszaleć.
barto_ha
barto_ha
31.08.2015 15:56
apetycznie wygląda, po cukiniowej lasagni czas na inną formę zapiekanki :D
basik4
basik4
29.08.2015 17:11
Bardzo smaczna warzywno-kaloryczna zapiekanka :) W głównej mierze jej smak od smaku sera zależy - z grand radamer jest wyśmienita :) Bardzo dziękuję za przepis :)
~MoniaS
~MoniaS
19.08.2015 10:14
Grzes, ten pomysł z kratką na wierzchu jest wspaniały. Taki w zasadzie prosty, a robi wrażenie! wizualne!
~Agnieszka
~Agnieszka
28.07.2015 13:55
Świetny pomysł. Sprawdziłam i troszkę zmodyfikowałam dodając tarte pieczarki, drobno krojoną czerwoną paprykę no i przesmażonego kurczaka ( pokrojonego w drobną kostkę). Moja rodzinka zachwycała się nowym pomysłem i smakiem. Pozdrawiam
~Basik
~Basik
23.07.2015 15:42
Nareszcie potrawa z cukinii, którą polubiły moje dzieciaki (chłopaki 5 i 13 lat) i mąż. Polecam wszystkim. Ja dołożyłam podsmażony boczek parzony. Aromat i smak zdecydowanie trafiony. " Pyszne, pychotka, mniamniuśne". Zrobiłam ją w sobotę, dziś jest czwartek i znowu zapiekanka a dopytywali się o nią w poniedziałek, nic więcej nie trzeba pisać. Polecam.
endrju
endrju
12.05.2015 13:46
Bardzo fajna zapiekanka. Następnym razem muszę ją wypróbować z dodatkiem fety, albo jakimś sosem na bazie jogurtu.
~sara
~sara
28.03.2015 19:34
A kiedy łączymy cukinię z cebulą i porem?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
30.03.2015 08:17
Hej Sara :) Odpowiedź znajduje się w punkcie czwartym przepisu :) Udanej zapiekanki życzę :)
~Nosku
~Nosku
19.01.2015 09:32
Zrobię dzisiaj zapiekankę na obiad.
Alice231
Alice231
21.12.2014 11:07
Zrobiłam ją wczoraj i zniknęła po 5 minutach ;) Smaczna, szybka, łatwa do zrobienia- czyli taka, jak powinna być :)
Melodyjka
Melodyjka
17.11.2014 22:02
Swietna zapiekanka! Ostroznie podchodzę do zapiekanek warzywnych ale ta jest poprostu pyszna :-)
~smotrawa
~smotrawa
23.10.2014 10:32
Bardzo udany przepis, sprawdził się doskonale jako kolacja, szczególnie konsystencja zapiekanki (chyba dzięki "wiórkom" ziemniaczanym) - w miarę spoista, w miarę pulchna, o bardzo dobrym smaku (nie dodawałam nic więcej, niż w przepisie) :-)
~Mycha
~Mycha
7.10.2014 20:12
Moja ma duzo soku mimo ze odsaczylam wczesniej, w smaku srednia
~Gość
~Gość
18.09.2014 10:45
Całkiem fajna, najlepsza odgrzewana na drugi dzień
~Gosia
~Gosia
10.09.2014 16:18
Robię ją już trzeci raz. Jest świetna :)
~Sylwia
~Sylwia
9.09.2014 08:35
Upiekłam wczoraj tą zapiekankę i jest rewelacyjna. Wszystko zrobiłam zgodnie z przepisem, nic nie zmieniałam. Razem z mężem na raz zjedliśmy połowę blachy :) Polecam
~Aga
~Aga
1.09.2014 19:13
a gdzie por, cebula i czosnek ? do masy ?
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
2.09.2014 08:31
Aga, należy je dodać na 6 etapie przygotowań :)
mawe13
mawe13
29.08.2014 20:23
Zrobiłam dzisiaj na obiad z połowy składników w keksówce Wiltona.Wyszły 2 solidne porcje.Dodałam trochę suszonych pomidorów i suszoną bazylię (nie miałam świeżej).Danie zdecydowanie w moim guście,ale następnym razem cały ser dam do masy,bo jak resztę porcji chcę się zjeść trochę później to ser z wierzchu jest za twardy.Powtórki będą na pewno z różnymi modyfikacjami.Pycha danie:)
AnnaMarlena
AnnaMarlena
28.08.2014 11:41
Nie mogę napatrzeć się na piękny wzorek na zapiekance :)
mfoldyna
mfoldyna
27.08.2014 15:36
zrobiłam i stwierdzam,że pychota:)mój mąż Mięsożerca wcinał i chwalił ,a chwalenie nie wychodzi zbyt często z jego ust:)
~agata
~agata
27.08.2014 10:05
Ja zrobiłam wersję FIT - zamiast sera wrzuciłam suszone pomidory, wyszła pyszna!
~Natalia
~Natalia
26.08.2014 11:41
witam, a czy mozna czyms zastapic ziemiaki ?
~Natalia
~Natalia
26.08.2014 10:55
Mam pytanko.. A czy moge dodac jakis zamiennink ziemiaka? Bo ja ich nie jadam a zapiekanka brzmi bardZo fajnie..
Monisia
Monisia
26.08.2014 10:34
Jak zwykle przepiękny i przepyszny przepis.
~Gość
~Gość
26.08.2014 09:22
Zapewne pychotka, trzeba wypróbować :-)
~Madu
~Madu
26.08.2014 08:38
Jak dlugo ta zapieknaka moze byc w lodowce( ile dni?):)
Kasia, MniamMniam.pl
Kasia, MniamMniam.pl
26.08.2014 08:43
Hej Madu :) Spokojnie wytrzyma 2-3 dni. Ale należy zapakować ją tak, żeby zbytnio nie wyschła. Smacznego :)
~Mesia
~Mesia
26.08.2014 08:29
fantastyczna
~ewa
~ewa
25.08.2014 23:05
przepis super i podany obrazowo ....prosto ,czytelnie
~Gość
~Gość
25.08.2014 22:52
CZY TARTEJ BUŁKI SĄ DWIE ŁYŻKI CZY DWIE SZTUKI STARTEJ CZERSTWEJ BUŁKI ?
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
26.08.2014 07:36
Hej Gościu :) Dwie łyżki tartej bułki (starej, czerstwej). Dzięki za uwagę, przepis już uzupełniłem :)
~Alicja
~Alicja
25.08.2014 22:15
Ta zapiekanka wyglada na wspaniala ,bedę próbowała mniam mniam pozdrawiam
~ikra
~ikra
25.08.2014 21:12
Mam swoją cukinię i zrobię tę zapiekankę bo ładnie wygląda i tak smakowicie :)
~Gość
~Gość
25.08.2014 21:08
2 łyżki tartej bułki ????
~Malena
~Malena
25.08.2014 20:29
A kiełbasę i boczek podsmażamy wczesniej czy dodać "na surowo"? :)
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
26.08.2014 07:37
Hej Malena :) Jeśli chcesz dodać kiełbasę i boczek, zapiekanka będzie smaczniejsza, jeśli je wcześniej podsmażysz :)
~Gość
~Gość
25.08.2014 20:27
Ta cukinia ma być starta nie obrana rozumiem? :)
Grzegorz, Mniammniam.pl
Grzegorz, Mniammniam.pl
26.08.2014 07:38
Hej Gościu :) Tak, cukinii nie obieramy przed tarciem :)
~Dunia
~Dunia
25.08.2014 19:54
To musi być pyszne danie. Przy najbliższej okazji kupie małe cukinie i zrobię taką zapiekankę!!!
~Pata
~Pata
25.08.2014 19:49
aleś mi ślinka pociekła... jutro robię! :)
~Pata
~Pata
26.08.2014 15:30
zrobiona... z tym, że ciężko ją pokroić, trochę się rozpłynęła, następnym razem muszę chyba bardziej odsączyć cukinie. Ale pod względem obiadowym fit - super - lekka i sycąca na długo :)
~Asia
~Asia
25.08.2014 19:38
Spróbujemy..
~Sielska
~Sielska
25.08.2014 20:51
To już wiem co jutro na obiad :)