Zalewajka na grzybach

Zalewajka na grzybach

Zalewajka to jedna z moich ulubionych zup. Gotuje ją zawsze, gdy  w lasach zaczynają pojawiać się pierwsze grzyby. Zazwyczaj wykorzystuje do niej podgrzybki lub maślaki, choć można zrobić ją także na różnych innych grzybach mieszanych.

Jest to tradycyjna zupa wiejska zawierająca poza grzybami, pokrojone w kostkę ziemniaki zalane barszczem (żurem).  Barszcz najlepiej przygotować samemu, robi się go podobnie jak zakwas na żurek, z tym że do zalewajki ja używam mąki żytniej jasnej T 750.
Oczywiście jeśli nie mamy czasu samodzielnie ukisić barszczu, możemy użyć także żurku w butelce ze sklepu.

Przepis jaki podaję, to przepis na zalewajkę taką, jaką gotowało się zawsze u mnie w domu. Wariantów zalewajki różniących się nieznacznie składnikami może być wiele, niektóre trafiły na listę produktów tradycyjnych, jak na przykład zalewajka radomszczańska czy świętokrzyska. 


Składniki na zalewajkę:


300-400 g grzybów leśnych (np. podgrzybki, borowiki, maślaki)
1 łyżka oleju
1/2 dużej cebuli lub jedna mała
2-3 ząbki czosnku
2-3 ziarenka ziela angielskiego
3-4 liście laurowe
10-15 ziarenek pieprzu czarnego
2 kostki bulionowe warzywne
ok. 500 g ziemniaków
ok. 500ml barszczu (żuru), może być sklepowy w butelce
śmietana do zabielenia zupy
słonina na skwarki

Grzyby oczyścić, przepłukać na sitku i dosyć drobno pokroić. Przełożyć do dużego garnka i poddusić ok. 5 minut na łyżce oleju. Mieszać aby się nie przypaliły. Zalać ok. 2 litrami wody, dodać obraną cebulę i czosnek, ziele angielskie, liście laurowe, pieprz oraz kostki bulionowe.
Gotować na średnim ogniu ok. 30 minut, aż grzyby zaczną robić się miękkie, od czasu do czasu mieszając.
Ziemniaki obrać, umyć, pokroić w kostkę. Dodać do gotujących się grzybów. Gotować ok. 15 minut.
Kiedy ziemniaki będą miękkie, dodać powoli wymieszany barszcz (żur), dokładnie wymieszać i gotować jeszcze ok. 5 minut.

Zupę podawać ze śmietaną, okraszoną skwarkami ze słoniny.

Smacznego :)




Komentarze

Popularne posty