Pasztet domowy

Pasztet domowy

Klasyczny pasztet domowy z mięsa wieprzowego, wołowego i kurczaka. Zazwyczaj przygotowuje się taki pasztet na święta, ale na co dzień też polecam :)

Składniki:


250 g mięsa wieprzowego (łopatka, od szynki)
250 g wołowiny (np. gulaszowej)
250 g piersi kurczaka 
250 g surowego boczku
250 g wątróbki drobiowej
1-2 marchewki
1 pietruszka
1 cebula
4 jajka
smalec
3 liście laurowe
10 ziarenek pieprzu
2 bułki kajzerki
sól, pieprz, gałka muszkatołowa, ewentualnie imbir (do smaku)


Mięsa pokroić w kostkę, przełożyć do większego garnka (oprócz wątróbki, którą dodajemy pod koniec duszenia mięsa). Dodać 2-3 łyżki smalcu, przesmażyć mięso kilka minut, cały czas mieszając. Dodać obraną cebule, marchew i pietruszkę. Przyprawić, dodając liście laurowe i ziarenka pieprzu i zalać wszystko wodą, tak aby przykrywała mięso. Dusić pod przykryciem ok. 2 godziny, aż mięso będzie miękkie. Dodać pokrojona wątróbkę i dusić jeszcze 15 minut.
Zostawić wszytko do wystygnięcia. Przyprawy wyłowić z sosu i wyrzucić. Dodać rozdrobnioną bułkę i zostawić aż nasiąknie sosem z mięsa.

Całość zmiksować dokładnie blenderem na gładką masę lub przepuścić 3-krotnie przez maszynkę do mięsa.

Masę przyprawić gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Przyprawy dodawać powoli małymi porcjami i smakować czy masa jest już odpowiednio przyprawiona. Pasztet powinien być dość ostry w smaku. Dodać żółtka jaj, wymieszać. Białka ubić na pianę, dodać do masy i delikatnie wymieszać.

Formę do pieczenia (keksówka 30x12 cm) wysmarować smalcem i obsypać dokładnie bułką tartą. Masę mięsną przełożyć do formy i wyrównać łyżką. 

Piec w piekarniku nagrzanym do 170-180oC przez ok. 60-70 minut.

Nie wyjmować pasztetu z formy zanim całkowicie nie wystygnie (ciepły może się pokruszyć i połamać). 

Smacznego :)

Komentarze

Popularne posty