Domowe żelki wiśniowe bez cukru

Domowe żelki wiśniowe bez cukru
drukuj

Dzisiaj do tablicy wywołałam żelki.  Dlaczego? Po pierwsze ze względu na słaby skład –  jak czytam etykiety opakowań żelków to wiem, że nigdy takich nie kupię swojej córce. Nawet te ekologiczne mnie nie zachwycają, bo jednym z pierwszych składników jest cukier, a my cukru nie jemy.  Po drugie chciałam stworzyć domowe żelki bez cukru, aby w przyszłości móc mojemu dziecku przygotować zdrowszą alternatywę.  W ten sposób powstał przepis na domowe żelki wiśniowe bez cukru.

U mnie w domu panuje taka zasad – jeśli ktoś z domowników ma ochotę na coś słodkiego to przygotowujemy to sami w domu.  Dzięki temu wiemy co jemy, do tego jest zdrowo słodko.

Moja córka na razie nie wie,  że istnieją takie słodycze jak żelki, bo po pierwsze jest zbyt mała,  bo drugie u nas w domu nie ma takich produktów.  Jestem natomiast realistką i wiem, że na pewno za jakiś czas się o nich dowie, a wtedy ja już będę miała dla niej zdrowszą alternatywę :-).

Prowadzenie bloga to motywacja do poszukiwać nowych wyzwań, u mnie m.in. nowych, bezcukrowych propozycji dla sklepowych słodyczy. Dzięki temu testuje naprawdę dużo przepisów, a umieszczam tylko te sprawdzone. Sama mogę pokosztować nowości, z których wiele pozostaje w moim menu na długo. Im więcej przygotowuję domowych słodyczy tym bardziej upewniam się w przekonaniu, że samodzielnie można w domu zrobić zdrowsze odpowiedniki wszystkich sklepowych słodyczy.

Wracając do żelków. Te przygotowane przeze mnie mają w składzie 3 składniki: sok, miód/erytrol oraz agar agar. Czy znajdziesz w sklepie żelki o takim składzie? Wątpię. Dlatego zachęcam cię do samodzielnego przygotowania.

Domowe żelki wiśniowe bez cukru

Ilość to ok 60 żelków

Wartość odżywcza i wymienniki 1 żelka:

WW = 0.07, WBT = 0.01, kcal = 2.93, węglowodany = 0.74g, błonnik = 0.73g, białko = 0.16g, tłuszcz = 0.01g, suma wymienników (WM) = 0,08, w tym procent WBT = 10

 Składniki

  • szklanka (200ml) soku wiśniowego ( u mnie świeżo wyciskany z ekologicznych wiśni)
  • 2 łyżeczki (10g) agar agar (przy takiej ilości żelki będą miękkie, jeżeli chcesz aby były tak twarde jak sklepowe użyj 4 łyżeczek aga agar)
  • 2 łyżki (20g) „słodzidła” – ksylitor, erytrol lub miód w wersji nie dla cukrzyka

 Wykonanie

  1. Sok przelej do rondelka, dodaj agar, słodzidło (jeżeli dodajesz miód to poczekaj aż sok przestygnie i dodaj jak będzie lekko ciepła) i podgrzewaj na mały ogniu do zagotowania.
  2. Gotuj na bardzo małym ogniu ok 2 minut, często mieszając aby agar agar się rozpuścił.
  3.  Jeżeli dodajesz miód, to poczekaj aż sok przestygnie.
  4. Przygotowany sok rozlej do foremek z dowolnymi kształtami (np. silikonowych do kostek lodów), poczekaj aż ostygnie i wstaw do lodówki na kilka godzin.
Porady

1. Dla maluszków poniżej 3 roku życia zastosuj miód, jeżeli nie może jeść miodu, użyj melasy karobowej lub buraczanej. Niestety kolor żelków będzie brązowy.

2. Tak jak napisałam wyżej - jeżeli lubisz twarde żelki to dodaj do soku 2 razy więcej agar agar, czyli 40g.

3. W zastępstwie agar agar możesz zastosować żelatynę. Rozpuść ją wcześniej w 1/4 szklanki zimnej wody, aby napęczniała. Następnie dodaj ją go gorącego soku, mieszaj do rozpuszczenia żelatyny, nie gotuj. 

4. Żelki można przygotować z różnych soków. Upewnij się wcześniej, że sok, który chcesz użyć jest świeżo-wyciskany. Nie stosuje soków z koncentratów, stawiaj na naturalne.

 

domowe żelki wiśniowe przyciete

6 przemyśleń nt. „Domowe żelki wiśniowe bez cukru

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="1277"]