poniedziałek, 15 lutego 2016

Tarta z owocami morza

Przepyszna tarta, zachwyci zarówno wielbicieli owoców morza, jak i tych, którzy za nimi nie przepadają. Gwarantuję :)



Składniki:
Ciasto:
- 200 gram mąki pszennej
- 100 gram zimnego masła
- 1 jajko
- szczypta soli

Farsz:
- 2 opakowania mieszanki owoców morza (u mnie omułki, krewetki, kalmary)
- biała część dużego pora 
- duża cebula
- 4 ząbki czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 150 gram śmietanki 36%
- jedno jajko
- łyżka sosu rybnego
- 50 gram sera lazur
- masło do smażenia i wysmarowania formy
- sól, pieprz

Mąkę wysypać na stolnicę, wbić jajko, dodać sól i pokrojone na małe kawałki masło. Ciasto wyrabiać rękoma do całkowitego połączenia się składników. Należy pamiętać, że kruche ciasto nie lubi długiego wyrabiania, dlatego trzeba robić to sprawnie i szybko. Ciasto uformowane w kulkę owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut.
W tym czasie zaczynamy robić farsz. Posiekaną drobno cebulkę i czosnek zeszklić na maśle, przyprawić solą i pieprzem. Następnie dodać posiekaną natkę pietruszki, podsmażyć wszystko razem i dodać pokrojonego w półplasterki pora. Dusić pod przykryciem do miękkości, na koniec zdjąć pokrywkę i smażyć aż cała woda odparuje. Następnie dodać rozmrożone i dokładnie odsączone owoce morza, doprawić łyżką sosu rybnego i pieprzem.
Ciasto rozwałkować na cienkie koło, wielkości formy na tartę. Wyłożyć do dokładnie wysmarowanej formy i dobrze docisnąć. Nakłuć widelcem w wielu miejscach.  Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia i wysypać fasolą lub grochem, po to aby ciasto podczas pieczenia nie uniosło się do góry. Wstawiamy na 20 minut do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. 
Po upływie czasu wyjąć ciasto, wyłożyć wcześniej przygotowany farsz, zalać jajkiem rozkłóconym ze śmietaną, a na wierzch pokruszyć ser lazur. Piec jeszcze 10 minut. Smacznego!

0 komentarze:

Prześlij komentarz

 

Cook&Love Template by Ipietoon Cute Blog Design