Ciasto RED VELVET

To ciasto zaskakuje nie tylko kolorem, ale i smakiem.
Jest wilgotne i puszyste. 
Pięknie prezentuje się  
z białym kremem.

Składniki:
Ciasto:
  • 400g mąki
  • 270 cukru
  • 1 łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka soli
  • 1 łyżka czerwonego barwnika
  • 1 łyżka kakao
  • 330 ml oleju
  • 225 ml maślanki
  • 3 jajka
  • 1 łyżeczka octu

Krem:
  • 1 szkl. cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy 
  • 1/2 l mleka
  • 1 masło
Ciasto:
Do miski przesiewamy mąkę, sól i sodę.
W drugiej misce ucieramy olej z cukrem.
Dodajemy jajka.
Następnie dodajemy kakao i czerwony barwnik.
Na koniec dodajemy stopniowo mąkę 
z sodą i maślankę.
Ciasto przekładamy do formy 
wyłożonej papierem do pieczenia.
Pieczemy w temp. 180 stopni - 30 minut.
Po ostudzeniu ciasto kroimy na dwa blaty.

Krem:
Gotujemy budyń.
Masło ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym
 i mieszamy z chłodnym budyniem.

Ciasto smarujemy przygotowanym kremem. 

Smacznego!



1 komentarze:

  1. Smakowicie się prezentuje, w sam raz do popołudniowej kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Printfriendly