Chlebek owsiany FIT na maślance

Z cyklu domowe pieczywo - tym razem chlebek z płatków owsianych, otrąb i mąki pszennej i pełnoziarnistej- na bazie maślanki i drożdży.



Składniki:

20 dag płatków owsianych
15 dag mąki pszennej
10 dag otrąb pszennych
5 dag mąki pełnoziarnistej
½ szklanki ciepłej wody
250 ml kefiru lub maślanki
1 łyżeczka cukru
2 dag drożdży
sól do smaku
1 łyżka kminku
olej do formy

Wykonanie:

Z wody, drożdży, z połowy mąki pszennej zarobić rozczyn. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, dodać pozostałe składniki, dokładnie wyrobić ciasto. Następnie przełożyć do przygotowanej foremki i odłożyć do ponownego wyrośnięcia na 15 minut.



Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piec około 50 minut



(w czasie pieczenia nie ruszać foremką bo ciasto opadnie).

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz