Sałatka z kaszą gryczaną i warzywami (na fit lunch -170 kcal)

Smaczna i zdrowa sałatka, idealna na lunch do pracy. Jeśli całość podzielimy na 4 porcje, to jedna będzie miała tylko 170 kcal.

Składniki:

  • 100 g kaszy gryczanej
  • mała cebula czerwona
  • mała cukinia
  • pęczek rzodkiewki
  • 2 ogórki kiszone
  • sól i pieprz

Sos:

  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • łyżka octu balsamicznego
  • ząbek czosnku

Przygotowanie
Kaszę gotujemy w osolonej wodzie na sypko. Przelewamy zimną wodą i odstawiamy do ostudzenia.
Cebulę, rzodkiewki i ogórki kroimy w kostkę. Cukinię również kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni, aż lekko zmięknie.
W miseczce mieszamy oliwę, ocet balsamiczny i wyciśnięty przez praskę czosnek. Wszystkie składniki przekładamy do jednej miski, przyprawiamy i mieszamy dokładnie. Odstawiamy do lodówki na godzinę.

kasza_salatka

Print Friendly, PDF & Email