Mocno kremowa zupa z zielonego groszku i pora.

By 12/09/2015 ,



Składniki:
  • 1 por
  • 400 g zielonego groszku
  • 3 ząbki czosnku
  • 500 ml bulionu (przepis tutaj)
  • 200 ml śmietanki 18%
  • sól, pieprz, natka pietruszki



Pora kroimy w półksiężyce (białą część) i przekładamy na patelnię z odrobiną oliwy, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy do zeszklenia się pora. Do garnka z gotującym się bulionem dodajemy odcedzony zielony groszek i por - gotujemy około 10 minut. Po tym czasie przelewamy wszystko do blendera dodajemy śmietankę, natkę pietruszki i miksujemy. Kiedy krem już będzie gładki i jednolity, przekładamy go z powrotem do garnka, doprawiamy solą,pieprzem i podgrzewamy jeszcze chwilkę.
Podajemy z chlebem.


Smacznego :)

You Might Also Like

0 komentarze

Zachęcam do komentowania i zostawienia po sobie śladu :)

Komentarze anonimowe nie będą udostępniane - Ja nie dodaję postów anonimowo i chciałabym też wiedzieć z kim rozmawiam.

Pozdrawiam :)