sobota, 30 lipca 2016

Ciasto Pleśniak z czerwoną porzeczką

 Ciasto wyśmienite w swej prostocie. Cudownie łączy słodycz ciasta z kwaskowatością porzeczek. Idealne do popołudniowej kawy :) Zapraszam!



Pleśniak z czerwoną porzeczką

Składniki:
  • 3 jajka
  • 1/2 kostki masła
  • 1/2 szklanki cukru +1 łyżka
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 300g porzeczki
Przygotowanie:
  1. Porzeczki umyć, osuszyć na sicie. 
  2. Mąkę pszenną, żółtka, 1 łyżka jogurtu naturalnego, 1 łyżkę cukru, masło i proszek do pieczenia zagnieść na jednolite ciasto. Podzielić na dwie części: jedna to 3/4 a druga to 1/4. Każdą część zawinąć w folię spożywczą. Większą porcję ciasta schować do lodówki a drugą do zamrażarki na około 30 minut.
  3. Formę (25x30) wyłożyć papierem do pieczenia. 
  4. Ciasto z lodówki wyłożyć na dno formy. Można rozwałkować lub wylepić dłońmi.
  5. Porzeczki obtaczamy w łyżce mąki i przekładamy na warstwę ciasta.
  6. Z białek ubić sztywną pianę, partiami dodawać cukier i mąkę ziemniaczaną nadal miksując.Pianę wykładamy na porzeczki. Łyżką wyrównujemy wierzch. A na końcu ścieramy na tarce ciasto z zamrażarki pokrywając pianę z białek 
  7. Pieczemy w 180'C przez 40 minut, aż ciasto się ładnie zrumieni.
  8. Dekorujemy świeżymi owocami i/lub cukrem pudrem.
Smacznego!

2 komentarze:

  1. Odpowiedzi
    1. u nas pierwszy raz- ale wyszedł przepyszny,więc z pewnością nie ostatni raz :)

      Usuń

Dodaj swój komentarz