Przepisy Torty

Tort bezowy z truskawkami – letnie marzenie :)

Postanowiłam uczcić rozpoczęcie sezonu truskawkowego i połączyć go z Dniem Matki. W ten sposób powstał bezowy tort z truskawkami, który moim zdaniem idealnie nadaje się na prezent dla mamy. Beza wyrasta pięknie, jest chrupiąca z wierzchu i w środku lekko wilgotna, zaś krem z mascarpone i bitej śmietany idealnie przełamuje jej słodki smak, jeśli połączymy go ze świeżymi truskawkami. Jeśli na koniec dobrze tort schłodzimy, wówczas świetnie wpasuje się on w rolę eleganckiego deseru na upalne popołudnia.

 

Tort bezowy z truskawkami
Tort bezowy z truskawkami

 

 

TORT BEZOWY Z TRUSKAWKAMI

(przepis na tort o średnicy 28 cm)

 

Składniki:

bezowe blaty:

8 białek

440 g cukru

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki mąki ziemniaczanej

 

mus truskawkowy:

250 g truskawek

wyciśnięty sok z 1 cytryny

2 łyżki cukru

 

krem:

500 gr erka mascarpone

400 ml śmietanki kremówki, mocno schłodzonej

1 łyżka cukru pudru

 

oraz:

450 g świeżych truskawek

100 gr płatków migdałowych

 

Wykonanie:

Białka ubijamy na sztywną pianę, pod koniec ubijania zaczynamy dodawać cukier, po łyżce. Dokładnie ubijamy jeszcze kilka minut. Następnie wsypujemy po łyżce mąkę ziemniaczaną oraz wlewamy sok z cytryny, dalej ubijamy. Gotowa piana powinna być gęsta i sztywna.

Wykładamy pianę na dwie blaszki wyłożone papierem do pieczenia, tworząc okręgi o średnicy około 28 cm. Nagrzewamy piekarnik do 160C stopni. Pieczemy w tej temperaturze przez godzinę. Po upływie godziny zmniejszamy temperaturę do 100 C stopni i pieczemy jeszcze 2 godziny. Po upieczeniu studzimy.

Przygotowujemy krem: do misy miksera wkładamy serki mascarpone oraz śmietankę, dodajemy cukier puder. Ubijamy wszystko razem na najwyższych obrotach miksera, do momentu aż uzyskamy gęsty krem. Odstawiamy krem do lodówki, do czasu przygotowania reszty składników.

Płatki migdałowe wysypujemy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i prażymy wpiekarniku w 180C stopniach przez około kwardans, aż lekko zbrązowieją. Wyjmujemy i studzimy.

Przygotowujemy mus: truskawki dzielimy na mniejsze cząstki, wkładamy do rondelka, zasypujemy cukrem i wlewamy sok z cytryny. Podgrzewamy na małej mocy palnika często mieszając, aż do momentu, kiedy owoce się “rozpadną” (około 10-15 minut). Zdejmujemy mus z palnika i dokładnie miksujemy blenderem. Odstawiamy do całkowitego wystudzenia.

Pozostałe owoce tylko myjemy i pozbawiamy szypułek. Będą nam potrzebne w całości.

Układamy tort: na paterze kładziemy pierwszy blat bezowy, na niego wykładamy powoli krem, łyżka po łyżce (zbyt gwałtowne nałożenie dużej ilości kremu może spowodować złamanie się blatu bezowego). Na kremie układamy całe truskawki, główkami do góry. Polewamy je musem truskawkowym i posypujemy płatkami migdałowymi. Nakładamy drugi blat i odstawiamy do lodówki, by tort się schłodził (minimum 3 godziny).

 

Blat bezowy na wierzch tortu.
Blat bezowy na wierzch tortu.

 

 

Tort bezowy z truskawkami - przekrój poprzeczny ;)
Tort bezowy z truskawkami – przekrój poprzeczny 😉

Moje inspiracje:

Przepis na blaty bezowe powstał na podstawie przepisu z “Kwestii Smaku”.

Praktyczny gadżet:

Mam szczególną słabość do włoskich gadżetów i akcesoriów kuchennych 🙂 Piękna patera włoskiej marki Guzzini wspaniale wyeksponuje tort i sprawi, że utrzyma świeżość na długo.

Paterę na ciasto Aqua marki Guzzini można kupić TUTAJ:

patera guzzini