2016/07/14

Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi

Idealny na lato obiad, który można przygotować na dwa dni lub zamrozić warzywa i przygotować, kiedy tylko będziemy mieli na to ochotę. Uwielbiam takie obiady, pełne smaku, suszonych ziół, tak smakuje lato i niech ten piękny czas trwa tak długo jak to możliwe! Już po raz kolejny udowadniam sobie i innym, że syty obiad nie musi być przygotowany wyłącznie z mięsa, które staram się zresztą jeść rzadko. Jestem przekonana, że i Ty zakochasz się w moim letnich propozycjach na obiady! Smacznego lata!

Bulgur z warzywami śródziemnomorskimi

Składniki:
  • 1 cukinia
  • 1 czerwona papryka
  • 250 ml pomidorów krojonych z puszki
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka kaszy bulgur
  • 400 ml wody
  • 3 łyżeczki suszonego oregano
  • sól, pieprz do smaku
  • oliwa z oliwek
  • koperek

Przygotowanie:
  • Kaszę bulgur gotujemy w osolonej wodzie, na małym gazie, przez 7 minut, aż wchłonie całą wodę.
  • Ugotowaną odstawiamy pod przykryciem.
  • Umyte i osuszone warzywa kroimy w kostkę.
  • Paprykę dodatkowo oczyszczamy z białych błonek i gniazd nasiennych.
  • Czosnek kroimy na plasterki.
  • Na oliwie z oliwek obsmażamy plasterki czosnku. 
  • Dodajemy cukinię i paprykę.
  • Mieszamy, a gdy warzywa będą al dente dodajemy puszkę krojonych pomidorów.
  • Dusimy na małym ogniu.
  • Pod koniec dodajemy suszone oregano i doprawiamy do smaku.
  • podajemy na ciepło lub na zimno, posypane posiekanym koperekim.
  • Oregano suszone, zresztą podobnie jak np. majeranek zawsze dodajemy pod koniec gotowania/duszenia, w przeciwnym razie danie będzie miało gorzkawy posmak.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz