poniedziałek, 11 lipca 2016

RATATOUILLE - RATATUJ

  Cudowna bomba witaminowa na bazie samych warzyw.Sekretem mojego ratatuj jest to,że każdy rodzaj warzyw podsmażam osobno i dzięki temu zostają zachowane poszczególne smaki,z których powstanie pyszny bukiet.
Składniki:
  • 2 małe cukinie
  • 1 bakłażan
  • 3 różnokolorowe papryki
  • 2-3 cebule
  • 3-4 pomidory
  • 2 łyżki passaty pomidorowej bądź koncentratu pomidorowego
  • 4-5 ząbków czosnku
  • suszony tymianek,bazylia i rozmaryn
  • sól,pieprz
Bakłażana,cukinię i papryki umyć.Z papryki usunąć gniazda nasienne,następnie wszystkie warzywa pokroić w dużą kostkę.Cebulę obrać i posiekać.
Na patelni rozgrzać oliwę,usmażyć bakłażana,przyprawić solą i pieprzem -wyjąć z naczynia,po czym w ten sam sposób przygotować cukinię i paprykę.
Pomidory naciąć,sparzyć,obrać i posiekać w kostkę.Na patelni zeszklić cebulę,po czym dołożyć do niej przeciśnięty przez praskę czosnek oraz pomidory.Dodać tymianek,bazylię,rozmaryn,usmażone warzywa i koncentrat pomidorowy.Doprawić do smaku solą,pieprzem,całość dusić ok 30 min.
Danie udekorować świeżymi ziołami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz