poniedziałek, 11 lipca 2016

Truskawkowa BOMBA w lustrzanej glazurze

Elegancki truskawkowo-czekoladowy deser, który bez problemu przygotujesz w domu. Niecodzienny kształt i piękny wygląd wielkiej lśniącej półkuli otrzymujemy poprzez przygotowanie go w salaterce, a dzięki temu efekt końcowy jest niesamowity :D Gwarantuję, że zrobi furorę nie tylko wyglądem, ale i smakiem :)


Ciasto czekoladowe (tortownica 28 cm):
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 szklanka cukru
  • 2 łyżki ciemnego kakao
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • 1 szklanka maślanki lub kefiru
  • 1/3 szklanki oleju
  • 2 duże jajka
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 1 szklanka świeżo zaparzonej gorącej kawy (bez fusów, albo rozpuszczalnej)

Przygotowanie:
Do jednej miski przesiej mąkę, cukier, kakao, sodę, proszek, sól i wymieszaj.
Do drugiej miski (misy miksera) wlej maślankę, olej, jajka, wanilię. Wymieszaj mikserem na niskich obrotach do połączenia składników. Dodaj suche składniki i krótko zmiksuj. Następnie powoli dodawaj gorącą kawę cały czas mieszając.
Gotową masę wylej na formę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 180ºC przez około 35 - 40 minut, do tzw. suchego patyczka. Ostudzić.


Mus truskawkowy:
  • 1 kg truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

Przygotowanie:
Umyte truskawki zblenduj na gładki mus, przelej do rondelka i zagotuj. Ściągnij mus z ognia i wsypuj powoli galaretki cały czas mieszając. Gotowy mus odstaw do wystudzenia.


Masa serowo-truskawkowa:
  • 1 kg serka truskawkowego (użyłam taki jak na zdjęciu poniżej)
  • 2 galaretki truskawkowe


Przygotowanie:
Galaretki rozpuść w jednej szklance wody, ostudź. Ser przełóż do misy miksera i chwilkę zmiksuj na najwyższych obrotach. Cały czas miksując wlewaj lekko tężejącą galaretkę. Zmiksuj do połączenia składników.


Wykonanie:
Ciasto czekoladowe upiec i ostudzić.
Dużą salaterkę wyłóż folią spożywczą. Wlej do niej tężejący mus truskawkowy i schłodzić w lodówce. Następnie przygotuj masę serową i wylej ją na mus truskawkowy (ja powciskałam jeszcze pomiędzy obranego banana). Przykryj ciastem czekoladowym i włóż do lodówki na całą noc. Na następny dzień wyjmij z lodówki, obróć i ściąg salaterkę, delikatnie zdejmij folię spożywczą. Ozdób według uznania.

Lustrzana glazura czekoladowa:
  • 250g cukru pudru z dodatkiem kakao lub 150 g cukru i 50 g kakao
  • 50 ml wody
  • 2 łyżki śmietany 18%
  • 2 łyżeczki żelatyny

Wykonanie:
Żelatynę zalej małą ilością zimnej wody i odstaw do napęcznienia.
Do garnuszka wsyp cukier puder z dodatkiem kakao i wlej wodę, całość zagotuj. Dodaj śmietanę i wymieszaj do połączenia składników, ponownie zagotuj. Zdejmij z ognia i trochę ostudź. Do ciepłej polewy dodaj napęczniałą i podgrzaną w mikrofali żelatynę, wszystko dokładnie wymieszaj. Polewę przestudź do osiągnięcia gęstej, ale wciąż lejącej konsystencji (możesz schłodzić ją w lodówce, ale cały czas kontroluj gęstość).
Gotową polewą oblej ciasto umieszczone na kratce cukierniczej (ja polałam ją dwukrotnie – za każdym razem wkładałam do lodówki). Boki i wierzch ozdób startą gorzką czekoladą.
GOTOWE :)

2 komentarze:

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger