Porzeczkówka

przez Kardamonowy

Porzeczkówka to moja ulubiona nalewka. Najlepsza. Przepis wrzucam już dziś, ponieważ sezon porzeczkowy się już kończy, a naprawdę warto ją zrobić. Dobra będzie w okolicach grudnia, ale jak wtedy wrzuciłabym przepis, chyba zostałabym zlinczowana. Sposób wykonania identyczny jak w aroniówce. Do baniaka wrzuciłam jednak inne dobroci niż wanilię. Nastawiłam wczoraj coś jeszcze, ale o tym napiszę za jakieś dwa tygodnie.
I od razu uczulam, że dzisiejszy przepis jest na raczej lajtową nalewkę. Nie będzie paliła przełyku jak nasza „poczciwa” 40% wódka :).
Małe sprostowanie. Przepis jest dość stary, więc każde nowe uwagi są w cenie. Dziś dostałam info, że przecedzone owoce można jeszcze zasypać cukrem lub zalać miodem, będzie z tego dodatkowa porcja trunku. Ja tego nie robię, bo nie przepadam za słodkimi nalewkami.



Składniki:
5 kg czarnej porzeczki
2,5 litra spirytusu
2-2,5 litra wody przegotowanej lub źródlanej
płynny miód
dodatki: laski wanilii, laski cynamonu, goździki, imbir, suszone śliwki, rodzynki, suszone żurawiny – wg uznania

Umyte i oczyszczone owoce zalewamy spirytusem i wodą (zacznijcie od 2 l wody, zawsze zdążycie później dolać więcej, jak będzie taka potrzeba). Do baniaka, w którym znajdują się owoce, dorzucamy dodatki. Ja dodałam tym razem 10 goździków i 2 laski cynamonu. Po 4 tygodniach odcedzamy, owoców nie wyrzucamy (info w tekście nad zdjęciem), dodajemy do baniaka na początek 100 g miodu, mieszamy, zostawiamy na tydzień, znowu 100 g miodu, próbujecie czy nalewka jest dla Was wystarczająco słodka, jak nie, znowu miód, mieszamy – i tak do oporu. Nalewka będzie dobra już po miesiącu (od ostatniego słodzenia), ale przetrzymajcie ją dłużej, będzie lepsza. Ja poczekam z konsumpcją do grudnia (nie no, żartuję).
Filtracja. Wystarczy, że nalewka odstoi swoje, nic nie trzeba filtrować, cały osad opadnie na dno. Jeżeli jednak upieracie się nad filtracją (np. tej końcówki z osadem), możecie najpierw przepuścić nalewkę przez gęste sito, a potem przez filtry do kawy lub gazę/pieluchę tetrową.

Podobne przepisy:
Aroniówka
Wiśniówka

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności