środa, 6 lipca 2016

Zupa/ krem z białych szparagów

 Delikatna a zarazem bardzo aromatyczna zupa. Idealna na specjalne okazje. Warto spróbować połączenia pietruszki, gałki muszkatołowej i szparag. Zapraszam!



Krem z białych szparagów

Składniki:
  • 1 pęk białych szparagów
  • 1 mała pietruszka (korzeń)
  • 4 łyżki oliwy
  • 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 litr bulionu drobiowego
  • pieprz, sól
  • 80 ml śmietanki kremówki 30%
  • grzanki: chleb tostowy, łyżka masła
 Przygotowanie:
  1. Szparagi i pietruszkę opłukać, odkroić twarde końcówki (ok. 3 cm), łodygi obrać, pokroić na 1 cm kawałki.
  2. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać szparagi i pietruszkę, smażyć co chwilę mieszając. Około 5 minut. Doprawić solą, gałką muszkatołową i wymieszać.
  3. Wlać gorący bulion i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut, następnie zmiksować z dodatkiem śmietanki na idealnie gładki krem.
  4. Zupę przelać przez sito i przetrzeć łyżką. Doprawić do smaku. 
  5. Przygotować grzanki:  Chleb pokroić w kostkę, wrzucić na rozgrzaną i natłuszczoną patelnię, chwilkę przypiec, mieszając co jakiś czas.
  6. Zupę podawać na ciepło z grzankami.
Smacznego!

10 komentarzy:

  1. Zupka na zdjęciach wygląda obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  2. ależ ma niesamowity kolor, pozdrawiam i zapraszam do siebie

    OdpowiedzUsuń
  3. Ta zupa jest świetna, ale wymaga nie lada wprawy. Szparagi to raczej trudne warzywo i trzeba wiedzieć jak je doprawić:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. uwielbiam kremy, a ten wygląda rewelacyjnie!

    OdpowiedzUsuń

Dodaj swój komentarz