Czebureki- pierożki smażone w głębokim oleju z mięsnym farszem

Czebureki czyli placki nadziewane farszem z mielonego mięsa to tradycyjna potrawa kuchni Tatarskiej. Czebureki podbiły serca i żołądki także innych nacji. W Polsce wykonywana przez starsze gospodynie podczas rodzinnych świąt na potrzeby domowników.




Składniki na ciasto:

35 dag mąki
12 dag masła
½ łyżeczki mielonej gorczycy
1 jajko

Składniki na farsz:

25 dag mielonego mięsa wieprzowego
2 surowe ziemniaki
2 łyżki posiekanej natki pietruszki
60 ml bulionu(może być z kostki
1 biała cebula
1 łyżeczka tartego chrzanu
¼ łyżeczki musztardy
sól i pieprz do smaku
1 jajko do smarowania

Wykonanie:

Ciasto wyrobić tak jak na pierogi i do powstałej kruszonki wlać 5-6 łyżek wody, zagnieść ciasto i przenieść w chłodne miejsce.



W międzyczasie ziemniaki obrać, zetrzeć na tarce z cebulą, dodać do mięsa, wlać bulion, chrzan, musztardę, przyprawić do smaku, dobrze wymieszać. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm, wykrawać dużą szklanką kółka. Nakładać farsz,



zlepiać pierożki, ułożyć na wcześniej przygotowaną blaszkę, posmarować rozmąconym jajkiem.



Piec w temperaturze 200 stopni przez 10 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec jeszcze przez 20 minut. Możemy również usmażyć pierożki na głębokim tłuszczu.

Tradycyjna Kuchnia

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz