Biszkopt z samych białek- z jabłkami

Co zrobić jak z innych potraw zostaną nam białka jaj? Celowo ponownie zadaję to pytanie.Prezentowałam już ciasteczka z samych białek, makowiec z samych białek, a dziś pora na biszkopt.
Niewiarygodne, że z kilki białek, z dodatkiem odrobiny cukru i kilku łyżeczek mąki powstaje taka pyszna alternatywa tradycyjnej szarlotki! 


Składniki:


4 białka jaj
3 łyżki cukru
1 cukier waniliowy
5 łyżek mąki
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 aromat cytrynowy
1 łyżka oliwy
½ kg jabłek

Wykonanie:



Białka ubić na sztywno, dodawać stopniowo cukier, następnie postawić naczynie z ubitą piana na garnek z wrzącą wodą i ubijać do momentu zgęstnienia piany. Garnek zdjąć z pary, dodać mąkę, kilka kropel aromatu, cukier waniliowy i mąkę ziemniaczaną. Wymieszać delikatnie i dokładnie, wrzucić obrane pokrojone jabłka. Wyłożyć do formy posmarowanej oliwą i piec w temperaturze 150 stopni około ½ godziny.



Tradycyjna Kuchnia

1 komentarz:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, wygląda super :)
    www.brulionspadochroniarza.pl

    OdpowiedzUsuń