wtorek, 28 czerwca 2016

Donuts, Donaty lub Oponki z serkiem

 Dziś prezentuje przepis na znane i lubiane oponki, które są bardzo puszyste :) Zazwyczaj oponki, pączki i chrust pieczemy tylko na karnawał, ale kto powiedział, że w zwykłym tygodniu nie możemy się troszkę rozpieszczać? Przepis jest prosty i szybki w przygotowaniu a dekoracja należy już do naszej wyobraźni. Zapraszam!



Oponki z serkiem i gałką muszkatołową

Składniki:
  • 1/2kg serka typu twarożek lub Philadelphia
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 
  • 1/2kg mąki pszennej +do podsypania
  • 3 żółtka
  • 1 płaska łyżeczka sody
  • 1 płaska łyżeczka gałki muszkatołowej
  • 4 płaskie łyżki cukru pudru
  • szczypta soli 
  • olej do smażenia
  • cukier puder lub polewa czekoladowa do dekoracji
Przygotowanie:
  1.  Mąkę przesiać do miski, dodać pozostałe składniki i wyrobić na elastyczne ciasto.
  2. Rozwałkować ciasto na około 0,5cm. Wycinać krążki a w każdym na środku wyciąć jeszcze mniejsze koła tak, żeby powstała oponka. 
  3. Kłaść na dobrze rozgrzany olej łyżką cedzakową. Smażyć na rumiano po kilka minut z każdej strony. 
  4. Wyjmować i odsączać na ręczniku papierowym. Po wystudzeniu udekorować cukrem pudrem lub polewą czekoladową.
Smacznego!

6 komentarzy:

  1. Bardzo je lubię, robię od czasu do czasu.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. super :) to są moje pierwsze życiu, wyszły pyszne! :)

      Usuń
  2. O tak, pączki to najlepsza rzecz na świecie. Zwłaszcza te w Twoim wykonaniu muszą być wyjątkowo pyszne. :)
    Pozdrawiam i zapraszam również do mnie na blog o zdrowej suplementacji diety naturalnymi środkami jak przykładowo kordyceps chiński czy wyciąg z pokrzywy indyjskiej.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. gałka muszkatołowa nadaje ciekawego smaku, polecam spróbować!

      Usuń

Dodaj swój komentarz