30 marca 2016

BŁONNIKOWY OMLET Z JOGURTEM Z CHIA


Składniki na 1 porcję:

2 jajka M
1/2 średniego dojrzałego banana (ok. 70 g w skórce)
1 płaska łyżka mąki żytniej pełnoziarnistej (ok. 10 g)
1 płaska łyżka mąki pszennej  typ 650 (ok. 10 g)
1 płaska łyżka płatków owsianych (ok. 10 g)
1 płaska łyżka otrębów pszennych (ok. 10 g)
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
1/3 łyżeczki cynamonu
1 płaska łyżka nasion chia (ok. 10 g)
100 g jogurtu naturalnego
3 mrożone truskawki (ok. 30 g)
olej kokosowy lub masło klarowane do smażenia

1. Widelcem rozgniotłam banana, dodałam jajka, obie mąki, płatki, otręby, sodę i cynamon. Połączyłam trzepaczką.
2. Jogurt wymieszałam z nasionami chia.
3. Rozgrzałam patelnię z odrobiną oleju (ok. 1/3 łyżeczki rozsmarowana pędzelkiem po powierzchni patelni), wylałam ciasto i smażyłam z dwóch stron na najmniejszym ogniu pod przykryciem.
4. Posmarowałam jogurtem i udekorowałam truskawkami.

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:

433 kcal
24,8 g białka
19,5 g tłuszczów (w tym 6,8 g tłuszczów nasyconych)
47,5 g węglowodanów ogółem
11,0 g błonnika pokarmowego

1,8 mg kwasów omega-3 !! - dzięki obecności nasion chia

IG** = 54 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji= 19 (średni)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
16%
Cynk
Wapń
55%
31%
Magnez36%
Żelazo29%
Witamina A
48%
Witamina E
Witamina C
21%
21%
Kwas foliowy39%
Witamina B128%
Witamina B2
Witamina B3
75%
11%
Witamina B638%
Witamina B12
107%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz