11 maja 2016

RYŻOWY PUDDING Z TRUSKAWKAMI



Składniki na 1 porcję:

szklanka mleka bez laktozy (ok. 230 g)
1/3 woreczka ugotowanego ryżu Basmati (ok. 30 g suchego produktu)
1 łyżka chia (ok. 10 g)
1 łyżka siemienia lnianego (ok. 10 g)
szklanka mrożonych truskawek (ok. 100 g)

1.Wszystkie składniki zmieszałam w garnuszku i zostawiłam na noc w lodówce.
2. Rano wstawiłam garnuszek na mały gaz, podgrzałam i podałam z truskawkami

SMACZNEGO !

Wartość odżywcza* porcji:


318 kcal
12,6 g białka
11,4 g tłuszczów (w tym 3,2 g tłuszczów nasyconych)
44,7 g węglowodanów ogółem
8,3 g błonnika pokarmowego

IG** = 44 (niski)
Ładunek glikemiczny porcji  = 16 (średni)
                                  
% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat


Potas
11%
Cynk
Wapń
24%
36%
Magnez23%
Żelazo9%
Witamina A
8%
Witamina E
Witamina C
4%
58%
Kwas foliowy9%
Witamina B111%
Witamina B2
Witamina B3
34%
5%
Witamina B616%
Witamina B12
38%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników, jednak straty niektórych witamin mogą być znacznie wyższe
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz