18 czerwca 2016

PANCAKE BANANOWY Z SERKIEM WIEJSKIM I JABŁKIEM


Składniki na 1 porcję:

1 płaska łyżka odtłuszczonej mąki sojowej (ok. 12 g)
2 płaskie łyżki mąki ryżowej (ok. 24 g)
1/2 małego banana (ok. 60 g bez skórki)
1 jajko rozmiar L
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
2 łyżki mleka 2% (ok. 20 g)
1/4 łyżeczki oleju kokosowego lub masła klarowanego do smażenia

1 obrane jabłko + cynamon (ok. 150 g)
100 g serek wiejski lekki

1. Mąki, jajko, banana mleko i sodę połączyłam w garnuszku (banana po prostu zmiażdżyłam widelcem).
2. Wylałam masę na nagrzaną, lekko natłuszczoną patelnię. Smażyłam na najmniejszym ogniu z obu stron.
3. W tym czasie, starłam jabłko i podgotowałam w rondelku z cynamonem, podlewając odrobiną wody w razie potrzeby.
4. Na placuszek wyłożyłam serek wiejski, a na górę jabłuszko.

SMACZNEGO !


Wartość odżywcza* 1 porcji:


385 kcal
23,5 g białka 
11,3 g tłuszczów (w tym 4,7 g tłuszczów nasyconych)
50,7 g węglowodanów ogółem
4,1 g błonnika pokarmowego

IG**=62 (średni)
Ładunek glikemiczny porcji = 30 (wysoki)

% dziennego zalecanego spożycia dla kobiet 19-30 lat

Cynk 13%
Potas 24%
Wapń 14%
Magnez 15%
Żelazo 13%
Witamina A 34%
Witamina E 16%
Kwas foliowy 19%
Witamina B1 16%
Witamina B2
Witamina B3
51%
11%
Witamina B6 27%
Witamina B12 68%

*podane wartości uwzględniają podstawowe straty związane z obróbką kulinarną - 10% dla wszystkich składników
**IG jest jedynie przybliżoną wartością nie uwzględnia obróbki kulinarnej, dojrzałości produktów i wielu innych aspektów -może być on odpowiednio wyższy lub niższy




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz