» Przepisy » Warzywa » Warzywa gotowane i duszone » Pierogi z botwinką i wędzonym twarogiem

Pierogi z botwinką i wędzonym twarogiem


1 5 5
2016-06-17
1 godzina
bardzo łatwe
Porcje: ok. 40 pierogów
Kuchnia europejska
Pierogi z botwinką i wędzonym twarogiem

Nie, nie, to nie jest dziwne zestawienie ;) Przecież robisz pierogi ze szpinakiem i fetą. A tu bardziej swojsko: wiadomo botwinka i biały ser, ale taki podkręcony, bo wędzony.

Jeśli nie próbowałeś jeszcze białego wędzonego sera to koniecznie musisz naprawić ten błąd. Dymny posmak nadaje twarogowi niepowtarzalny aromat :) No i smak jest podkręcony, aż chce się jeść więcej i więcej.

Wędzony twaróg to świetny dodatek do wszelkiego rodzaju farszów. Spróbuj któregoś razu zamienić w ruskich pierogach zwykły biały ser na taki wędzony i zobaczysz, że będzie super! :)

A oprócz tego botwinka z młodymi buraczkami. Buraczki obrałam i starłam, botwinkę podsmażyłam z czosnkiem - naprawdę wyborny zestaw. Na pewno posmakuje tradycjonalistom i eksperymentatorom.


Składniki na pierogi z botwinką i wędzonym twarogiem

1 duży pęczek botwinki z większymi buraczkami
250 twarogu wędzonego
2 duże ząbki czosnku
1 łyżka oleju
1 łyżka masła
sól, pieprz

Przygotowanie dania pierogi z botwinką i wędzonym twarogiem

...

  1. Przygotuj ciasto na pierogi (przepis) i zostaw, żeby odpoczęło.
  2. Botwinkę dokładnie oczyść, odetnij liście od buraczków. Nać posiekaj drobno razem z łodygami.
  3. Czosnek obierz i drobno posiekaj.
  4. Na dużej patelni rozgrzej olej, dołóż masło i poczekaj aż się rozpuści, wrzuć czosnek i stale mieszając podsmażaj ok. 30 sekund. Dorzuć pokrojoną botwinkę i podsmażaj aż liście stracą na objętości i odparują. Zostaw do przestudzenia.
  5. Buraczki obierz i zetrzyj na tarce od drobnych oczkach.
  6. W misce rozdrobnij wędzony twaróg, połącz z podsmażoną botwinkę oraz starymi buraczkami. Dopraw solą i pieprzem (ja dodaję całkiem sporo, bo lubię pikantny smak).
  7. Farsz nakładaj na krążki ciasta pierogowego, zlep dokładnie. Gotuj w osolonym wrzątki ok. 2 minut od wypłynięcia pierogów.
  8. Podawaj z rozpuszczonym masłem ze szczypiorkiem albo kwaśną śmietaną :)

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.