poniedziałek, 22 czerwca 2015

CUSZIMA

  Dawno nie było u mnie słodkości.Ciasto,które prezentuje czekało na specjalną okazję bo i ono jest specjalne.Kiedy tylko pojawią się truskawki musi się u Nas pojawić również Cuszima s Anastazji.Każdy chwali,znika bardzo szybko.Podaję Wam przepis z moimi zmianami.


Biszkopt ciemny:
  • 7 jajek
  • 1 szkl cukru
  • 3/4 szkl mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • łyżeczka proszku do pieczenia
Białka ubić na sztywno,dodać cukier,żółtka.Następnie mąkę zmieszaną z pr do pieczenia,na końcu kakao i całość lekko wymieszać.Wylać na formę do pieczenia i piec ok 30 min w 180st C.

Masa budyniowa:
  • 1/2 l mleka
  •   2 budynie waniliowe lub śmietankowe bez cukru
  • 25 dag masła
  • 3 łyżki cukru kryształu
Z mleka,cukru,budyniu ugotować budyń.Utrzeć masło i dodać przestudzony budyń.

 Masa truskawkowa:
  •  ok 700 g truskawek(mogą być mrożone)
  • 2 galaretki truskawkowe
Truskawki zmiksować i podgrzać, dodać suche galaretki,dobrze wymieszać i lekko zagotować.

Masa śmietankowa:
  •  1/2 l śmietany kremówki
  • 1 galaretka truskawkowa lub 2 śmietan-fix
  • 1-2 łyżki cukru pudru
Galaretkę rozpuścić w 1/4 szklanki wody.Śmietanę ubić,dodać cukier i tężejącą galaretkę lub śmietan-fix.

Dodatkowo:
  •   duża paczka okrągłych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • truskawki na wyłożenie na wierzch
 Przełożenie ciasta:

Biszkopt ciemny+masa budyniowa+1/2 masy truskawkowej+biszkopty+1/2 masy truskawkowej+masa śmietankowa+ truskawki+tężejące galaretki truskawkowe


Ciasto powstało specjalnie na moje kolejne urodziny...z galaretką i truskawkami na górze jest przepyszne.Koniecznie spróbujcie póki jeszcze sezon na truskawki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz