środa, 6 kwietnia 2016

Tort mocno czekoladowy a'la tiramisu

    Pyszne ciasto mocno czekoladowe zostało "stworzone" dla miłośnika czekolady jako drugi tort na jego urodziny :) gdyż pierwszy rozszedł się momentalnie i trzeba było przygotować coś nowego dla niespodziewanych gości. Miał on równie duże powodzenie co pierwszy ;) a najlepiej smakował przy kawie. Jest on idealny na każdą kryzysową sytuację, gdyż w miarę szybko można go przygotować, a dzięki duuużej zawartości czekolady genialnie wpływa na polepszenie samopoczucia :) już po jednym kęsie przeniosłam się do cudownej i błogiej "krainy" szczęścia :D


    
   Składniki:

    1. Ciasto biszkoptowe: 

  •     5 jajek, 
  •    1/2 szklanki mąki pszennej, 
  •    1/2 szklanki mąki krupczatki, 
  •    1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  •    1/2 szklanki cukru, 
  •    15 g cukru wanilinowego

    2.  Ciasto czekoladowe

  •    5 jajek, 
  •    1/2 szklanki cukru, 
  •    15 g cukru wanilinowego, 
  •    1/2 szklanki mąki pszennej, 
  •    1 łyżka mąki ziemniaczanej, 
  •    2 łyżki kakao, 
  •    1 łyżeczka proszku do pieczenia, 
  •    60 g roztopionego wystudzonego masła, 
  •    50 g czekolady gorzkiej, 
  •    3 łyżki whisky (opcjonalnie)

    3. Masa budyniowa: 

  •    2 opakowania budyniu wanilinowego,
  •    500 ml mleka, 
  •    1 łyżka cukru,
  •    1 opakowanie galaretki wiśniowej,
  •    200 g masła,
  •    3-5 łyżek likieru wiśniowego (opcjonalnie)
    
       4. Napar kawowy: 
  •     3 łyżeczki kawy mielonej,
  •     150 ml wody

    5. Polewa czekoladowa: 

  •     200 g czekolady,
  •     100 g masła,
  •     3 łyżeczki kawy rozpuszczalnej

    6. Dodatkowo: 

  •     kakao,
  •     posypka Maczek z Mango.

    wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową


   Wykonanie:


    1. Ciasto biszkoptowe: Białka należy oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę (można w trakcie ubijania dodać szczyptę soli), następnie powoli dodawać cukier wymieszany z cukrem wanilinowym i dalej miksować. Potem dodawać po jednym żółtku ciągle miksując, po uzyskaniu jednolitej masy przesiać mąkę pszenną, krupczatkę i ziemniaczaną i delikatnie wymieszać. Ciasto wylać na prostokątną blachę  wyłożoną papierem do pieczenia i piec w piekarniku nagrzanym do 175* ok. 20-30 min (do tak zwanego "suchego patyczka"). Wystudzić.


    2. Ciasto czekoladowe: Jajka ubić na puszystą masę, pod koniec ubijania dodać cukier. W międzyczasie czekoladę rozpuścić razem z masłem (przestudzić). Do masy przesiać mąkę pszenną oraz ziemniaczaną,  proszek do pieczenia i kakao. Całość delikatnie wymieszać. Dodać do masy płynne masło z czekoladą i whisky (opcjonalnie). Masę przełożyć do tortownicy (26 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i piec ok. 30 minut w temperaturze 170* C z termoobiegiem lub 180*C bez termoobiegu. Wystudzić.


    3. Masa budyniowa: Budyń wanilinowy ugotować zgodnie z opisem na opakowaniu (2 budynie na 500 ml mleka + 1 łyżka cukru). Po ściągnięciu budyniu z palnika wsypać galaretkę i energicznie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Następnie budyń szczelnie przykryć folią spożywczą (aby nie powstał "kożuch") i odstawić do wystudzenia. Zimny budyń utrzeć z masłem oraz (opcjonalnie) pod koniec ucierania można dodać likier wiśniowy.


4. Napar kawowy: kawę mieloną zaparzyć w 1/2 szklanki wody, przestudzoną przelać przez siteczko (aby pozbyć się fusów). Do naparu można dodać 2-3 łyżki likieru wiśniowego.


    5. Polewa czekoladowa: Czekoladę połamać na kosteczki i umieścić w miseczce razem z masłem. Kawę zaparzyć 1/2 szklanki wody z łyżeczką cukru. Czekoladę zalać gorącą kawą i odczekać ok. 1 min. Po tym czasie energicznie mieszać do połączania się składników. Odstawić do wystudzenia.


    6. Wykonanie: Z biszkoptu ściąć "skórkę" i nasączyć go naparem kawowym, następnie mocno oprószyć kakao (ścięte ciasto można wykorzystać do zrobienia "trufli", jak na zdjęciu). Biszkopt pokroić na małe kawałki. Ciasto czekoladowy przekroić na 2 blaty. Pierwszy blat wyłożyć na paterze i wysmarować 1/3 masy budyniowej, przełożyć kawałkami biszkoptu na zmianę z masą budyniową. Sam wierzch wysmarować pozostałą masą i przykryć drugim blatem biszkoptu czekoladowego (w trakcie "składania" tortu można zacisnąć obręcz tortownicy). Tort przełożyć do lodówki i przygotować polewę czekoladową. Jeśli polewa jest już zimna, wyciągnąć tort z lodówki, zdjąć obręcz tortownicy i oblać go przygotowaną polewą. Następnie ozdobić według uznania :) ja obsypałam go posypką Maczek z Mango, ułożyłam trufle* oraz kawałki Merci :D


  SMACZNEGO :)

 *trufle - ściętą część biszkoptu należy rozkruszyć w miseczce, dołożyć 1-3 łyżek masy i wymieszać. Z powstałej masy uformować kulki i obtoczyć je w kakao. Schłodzić.




1 komentarz:

  1. Co prawda sporo roboty z tym przepisem, ale myślę, że efekt jest warty wysiłku. Gratuluję! Ja długi czas miałam problem gdy piekłam biszkopt czekoladowy. Nie wyrastał i był bardzo zbity. Celne wskazówki znalazłam na https://wkuchnizwedlem.wedel.pl/porady/desery-i-przekaski/jak-upiec-klasyczny-biszkopt-czekoladowy/ Od tej pory mój biszkopt pięknie wyrasta i jest przepyszny. Teraz piekę jeszcze częściej!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger