piątek, 8 kwietnia 2016

Idealny biszkopt

Przetestowałam wiele przepisów na biszkopt. Wychodziły one różne, ale z czasem wypracowałam idealny przepis, który zawsze wychodzi, a ciasto jest pulchne i nie opada :) Nadaje się ono idealnie do tortów, jak i do wszystkich innych ciast, które chcemy przyrządzić na biszkopcie ;)



Nastaw piekarnik na 160*C (termoobieg) lub 175*C (tradycyjny) i przygotuj tortownicę o średnicy 28 cm, którą wyłóż papierem do pieczenia.

Składniki na biszkopt:
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 op. cukru wanilinowego
  • 1 łyżka octu
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 1/3 szklanki mąki pszennej
Przygotowanie:

Białka oddziel od żółtek i ubij je na sztywną pianę. Następnie stopniowo dodawaj cukier. W międzyczasie do żółtek dodaj proszek do pieczenia oraz ocet i wymieszaj na jednolitą masę, odstaw. Następnie dodaj masę z żółtek do białkowej i ponownie zmiksuj. Po uzyskaniu jednolitej masy, przesiej obydwie mąki i delikatnie, ale dokładnie wymieszaj szpatułką (lub mikserem na najniższych obrotach tylko do połączenia się składników). Ciasto przełóż do przygotowanej tortownicy.
Piecz 30-40 min. (do tzw. suchego patyczka). Pamiętaj, że jak użyjesz mniejszej tortownicy to biszkopt wyjdzie wyższy, ale czas pieczenia się wydłuży, dlatego podany jest w "widełkach".

Gorące ciasto wyjmij z piekarnika, z wysokości około 30 - 40 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Po chwili obkrój boki i przełóż na kratkę cukierniczą, wystudź w temperaturze pokojowej.

GOTOWE :D

Polecam także inne "wersje" biszkoptu:

28 komentarzy:

  1. wyglada swietnie, robie podobny tylko bez octu, i popelnialam blad piekac w 175 st.C termoob.zawsze byl przepieczony.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Miło mi ☺ i potwierdzam lepiej piec bez termoobiegu. Sama piekę właśnie bez termoobiegu (tortownica 28 cm, 175 st.C, 35 minut) i wychodzi idealny :D

      Usuń
  2. Super !!! Muszę koniecznie wypróbować !!!

    OdpowiedzUsuń
  3. Odpowiedzi
    1. tak, ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika ;)

      Usuń
    2. ale po co się nim rzuca o podłogę ?

      Usuń
    3. Zabieg ten sprawia, że biszkopt nie opada. Podobno są nawet naukowe wyjaśnienia o bąbelkach zawartych w cieście, które dzięki temu (rzucaniu) mniej się uwalniają :)

      Usuń
  4. Mam pytanie czy ten biszkopt trzeba czymś nasączyć? Ostatnio robiłam z innego przepisu i był bardzo suchy.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. nie trzeba go niczym nasączać, czasami nasączam go alkoholem (jak przekładam tort) ale nie zawsze ;)
      biszkopt wychodzi bardzo smaczny i nie za suchy ;)

      Usuń
  5. Witam. Biszkopt wyszedł cudowny. Chcę taki sam cudowny przepis na ciemny biszkopt.Dziękuję bardzo 😀

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się bardzo :) pod etykietą "CIASTO - przepis podstawowy" znajdują się jeszcze 2 przepisy na ciemny i kolorowy biszkopt, a na dniach wstawię kolejne 2 przepisy więc proszę śledzić blog ;)

      Usuń
    2. czy napewno taka proporja mak? a nie odwrotnie,?wlasnie w moim przepisie jest odwrotnie.

      Usuń
    3. w tradycyjnym przepisie jest na odwrót ale też nie dodaje się octu, w tym przepisie ma być właśnie więcej mąki ziemniaczanej, oczywiście musi być ona przesiana, w tym cały fenomen tego przepisu ;)

      Usuń
  6. Pierwszy raz mój biszkopt jest ok

    OdpowiedzUsuń
  7. do żółtek jeszcze łyżka oleju i będzie idealny :-)))

    OdpowiedzUsuń
  8. A czy wyjdzie ten biszkopt w piekarniku gazowym gdzie palniki są tylko od dołu?

    OdpowiedzUsuń
  9. Ten przepis jest moim ulubionym

    OdpowiedzUsuń
  10. WoW!!Dziękuję za przepis..wypróbuję nie bawem.Ja też wolę jak biszkopt nie jest suchy..☺Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  11. WoW!!Dziękuję za przepis..wypróbuję nie bawem.Ja też wolę jak biszkopt nie jest suchy..☺Pozdrawiam..

    OdpowiedzUsuń
  12. Czy mąkę można zamienić na krupcztke

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger