środa, 27 kwietnia 2016

Mini serniczki z borówkami

Mini serniczki są idealnym rozwiązaniem na błyskawiczny deser last minute ;)



Składniki na około 12 sztuk


ciasteczkowy spód:

  • 150 g herbatników
  • 50 g roztopionego masła

masa serowa:
  • 500 g twarogu sernikowego
  • 250 g ricotty (lub mascarpone)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 budyń śmietankowy (40 g)
  • 1 jajko

dodatkowo:
  • garść borówek
  • 50 g czekolady deserowej/gorzkiej
  • posypka do dekoracji


Wykonanie

Formę na muffiny wyłożyć papilotkami. Piekarnik nastawić na 180*C.

Herbatniki dokładnie pokruszyć i wymieszać z roztopionym masłem. Przełożyć do papilotek i wyrównać powierzchnię.

Do misy miksera przełożyć twaróg, ricottę, cukier, cukier waniliowy, proszek budyniowy i zmiksować wszystko na jednolitą masę. Następnie dodać jajko i ponownie zmiksować do połączenia się składników.

Masę wyłożyć na ciasteczkowy spód do wysokości papilotek. Na każdej muffince ułożyć kilka borówek. Piec około 25 minut. Ostudzić. Udekorować roztopioną czekoladą.

Można jeść zaraz po przestudzeniu albo schłodzić w lodówce (masa będzie bardziej zwarta).

Smacznego :D


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Copyright © 2014 Kulinarna (nie)codzienność , Blogger