SERNIK Z BRZOSKWINIAMI

12 maj 2016
data:post.title
Pyszny serniczek, na półkruchym cieście z brzoskwiniami. Ciasto wprawdzie znane i lubiane, jednak na przyjęcia i urodziny jest idealne. W całości sernik jest wyśmienity, brzoskwinie nasączają i orzeźwiają ciasto. Przepis na blaszkę  o rozmiarach 25/35.


                                                             Składniki na ciasto :

  1. Przepis na ciasto półkruche - ciasto półkruche
                                                                                Ser : 
  • 1 kg twarogu półtłustego w kostce 
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 6 białek
  • 2 budynie waniliowe bez cukru
  • 1 puszka brzoskwiń
  • cukier puder do posypania 
  • ewentualnie namoczone rodzynki
  • cukier puder do posypania
                                                                     Przygotowanie : 
  1. Margarynę ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy żółtka i po chwili mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Ciasto dokładnie wyrabiamy, zawijamy w folię aluminiową i odkładamy na 1 godzinę do lodówki.
  2. Twaróg przekładamy do dużej miski dodajemy cukry i mieszamy aż składniki się połączą. Wsypujemy budynie i ponownie mieszamy. 
  3. Białka ubijamy na puch, dodajemy do masy serowej i dokładnie łączymy składniki,  mieszamy i masa serowa gotowa. 
  4. Brzoskwinie odcedzamy, kroimy na mniejsze kawałki i dokładamy do masy serowej, mieszamy. 
  5. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, ciasto dzielimy na dwie połowy, wylewamy całą masę serową. Na wierzch posypujemy równomiernie porwane ciasto na małe kawałki. 
  6. Sernik pieczemy 1 godzinę w piekarniku ( funkcja termoobieg ) nagrzanym do 165-170 *C. 
  7. Po upieczeniu studzimy go przy lekko uchylonych drzwiczkach. 
  8. Zimny sernik posypujemy cukrem pudrem i kroimy.
  9. Ciasto jest najlepsze na drugi i trzeci dzień, Wtedy dobrze się kroi i nie kruszy. Polecam.






1 komentarz

  1. ale pyszności !!!!


    pozdrawiam
    Kaśka
    ---------------
    zapraszam do mnie

    http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń