» Przepisy » Przepisy według głównych składników » Pomidory » Błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety

Błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety


  
1 5 5 1
2016-05-31
15 minut
bardzo łatwe
Porcje: 2 porcje
Kuchnia europejska
Błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety

Nie masz czasu, żeby stać i godzinami kroić 500 składników na sałatkę. No bo kto ma tyle wolnego czasu w dzisiejszych... czasach :D

4 składniki i sałatka praktycznie gotowa. Pyszna, lekka, ale sycąca. Oliwa jest po to, żeby witaminy A, E, K mogły się rozpuścić, a Twój organizm mógł je przyswoić :) No i oczywiście dla smaku. Możesz ją też zastąpić jakimś ciekawym olejem, np. z pestek dyni albo orzechów włoskich.

No i już :) Tylko tyle i aż tyle. Czasem mniej znaczy więcej :)

Ach i nie zapomnij, że to idealna sałatka do pudełka. Naprawdę świetna i możesz ją zrobić nawet rano przed wyjściem do pracy :)


Składniki na błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety

300 g fasolki szparagowej zielonej (może być mrożona)
250 g pomidorków koktajlowych
100 g sera feta
2 łyżki dymki
3 łyżki oliwy
pieprz, sól

Przygotowanie dania błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety

...

  1. Fasolkę ugotuj i od razu wrzuć do bardzo zimnej wody (najlepiej z kostkami lodu). To przerwie proces gotowania i pozwoli zachować ładny, zielony kolor.
  2. Pomidorki umyj i przekrój na pół.
  3. Fetę pokrój w kostkę, a dymkę pokrój w nieco grubsze kawałki.
  4. Fasolkę, pomidorki i dymkę wrzuć do miski i wymieszaj z oliwą, lekko osól (pamiętaj, że feta jest słona).
  5. Posyp kostkami dymki, dopraw świeżo zmielonym czarnym pieprzem.
  6. Sałatkę można przygotować wieczorem i zabrać w pudełku do pracy.
Zdjęcia do przepisu wykonała Patrycja Poterała - fotograf, wizażystka, charakteryzatorka i wielbicielka kuchni wegetariańskiej.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Błyskawiczna sałatka z fasolki, pomidorów i fety - komentarze

~milka
~milka
31.05.2016 20:53
Wyobraźnia mówi, że ta sałatka jest pyszna, ale małe " ale"... Dymka na noc w pudełko i następnego dnia do pracy to dość ryzykowne, chyba, że jesteśmy firmą jednoosobową i nie mamy kontaktu z klientami. W przeciwnym razie zapach z naszych ust może odrzucić. Na pewno zrobię i zjem szybciutko na świeżo np. w weekend:)