Pierogi z bryndzą (Bryndzové pirohy)

Pierogi z bryndzą (Bryndzové pirohy)


Składniki na ok.21 pierogów z bryndzą:


750 g ziemniaków
200 g mąki pszennej 
1 jajko
250 g bryndzy
50 g masła
150 g słoniny lub boczku
kwaśna śmietana 
szczypiorek, koper
sól i pieprz do smaku

Ziemniaki umyć, wyszorować, ugotować w mundurkach. Przestudzić, aż będą chłodne, obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. 

Farsz do pierogów:


Odważyć 150 g startych ziemniaków, dodać 50 g masła, 250 g bryndzy, trochę posiekanego szczypiorku i 1 łyżkę kwaśnej śmietany. Farsz dokładnie wymieszać, ewentualnie dodać sól i pieprz do smaku (Uwaga: sama bryndza jest zazwyczaj wystarczająco słona). 

Ciasto na pierogi:


Do reszty startych ziemniaków dodać mąkę, jajko, posolić i wyrobić ciasto. Zostawić ciasto, aby chwilę odpoczęło. Rozwałkować na grubość ok. 2 mm, wykroić z ciasta kółka. 
Na każde kółko położyć kulkę farszu, złożyć kółko na pół i zlepić brzegi ciasta w kształt pierogów. Ciasto sklejać, nie zahaczając o farsz, w przeciwnym razie pierogi rozkleją się w trakcie gotowania. Klejenie zaczynamy od czubka w kierunku jednego, a potem drugiego brzegu pieroga.
Sklejone brzegi dociskać ząbkami widelca.
Gotować pierogi w osolonej wodzie powoli, na małym ogniu,  ok. 5 minut od momentu wypłynięcia.

Pierogi podawać na gorąco, okraszone smażoną słoniną lub boczkiem, polane kwaśną śmietaną i posypane szczypiorkiem lub koperkiem.

Komentarze

Popularne posty