Domowa „woda smakowa” z miętą, limonką i borówkami

Domowa "woda smakowa" z miętą, limonką i borówkami
drukuj

Organizm człowieka w 50-65 % składa się z wody.  Każdy z nas codziennie traci ją wraz  moczem, potem, wydychanym powietrzem. Straty te należy bezwzględnie uzupełniać, aby czuć się dobrze i prawidłowo funkcjonować. Bez wody nie ma życia. Należy ją pić bez względu na nasze upodobania.  Osobiście lubię wodę i nie mam problemu z jej piciem, aczkolwiek często urozmaicam sobie jej smak. Dodaję do niej zioła (miętę, bazylię, kolendrę) oraz  owoce (np. limonkę, cytryną, maliny, borówki, jabłka). Ostatnio do wody dodałam limonkę, miętę i borówki. Dzisiaj do testowania dla Was domowa „woda smakowa” z miętą, limonką i borówkami.

Ile należy pić wody?

Zapotrzebowanie na wodę dorosłego człowieka wynosi 2–4% masy ciała, natomiast dziecka 10–15%. Przyjmuje się, że minimalna ilość wody, która zapobiega zmianom patologicznym w organizmie to 1 litr dostarczany w ciągu doby. Zapotrzebowanie to wzrasta jednak trzykrotnie podczas upałów.

Przyjmuje się, że  osoba dorosła na każdy kilogram masy ciała potrzebuje ok 30cm3 wody na dobę lub 1cm3 wody na 1kcal spożywanego pokarmu.

Skąd pomysł na domową wodę smakową?

Wiele produktów, które można kupić już gotowych, ja przygotowuję sama w domu. Najczęściej robię tak gdy nie znajdę w sklepie zdrowego odpowiednika . Na tzw „wody smakowe” już nawet nie patrzę, bo po pierwsze woda nie może być smakowa, stąd cudzysłów w tytule. Po drugie cokolwiek dodamy do wody, staje się napojem. A te sklepowe, bezbarwne napoje, z etykietą pięknych cytryn, truskawek, które sugerują, że w środku jest czysta woda z dodatkiem owoców to fikcja.

Oto przykładowy skład gotowej „wody smakowej”: naturalna woda mineralna, cukier, regulator kwasowości (kwas cytrynowy), naturalny aromat truskawkowy z innymi naturalnymi aromatami, substancje konserwujące (benzoesan sodu, sorbinian potasu), substancje słodzące (cyklaminian sodu, sacharynian sodu, acesulfam K, aspartam).

Ten skład mnie nie zachęca do jej zakupy. Dlatego „wody smakowe” robię w domu sama.

Domowa „woda smakowa” z miętą, limonką i borówkami

Składniki

  • litr wody mineralnej (może być gazowana jeżeli nie macie przeciwwskazań zdrowotnych)
  • 2 garście borówek
  • limonka (sparzona i pokrojona w plastry)
  • garść świeżych liście mięty 
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Wszystkie składniki dodać do wody.
  2. Jeżeli chcecie przygotować lemoniadę to wystarczy dodać miodu lub ksylitolu (ilość „słodzidła” uzależniona jest od osobistych preferencji).
Porady

1. Woda zyska smak dodatków po ok 30 minutach. 

2. Taką mieszankę owoców i ziół można zalewać świeżą wodą wielokrotnie.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="1079"]