Domowa „woda smakowa” z truskawkami, miętą i cytryną

Domowa "woda smakowa" z truskawkami, miętą i cytryną
drukuj

Żar tropików powrócił do Polski. Jest tak gorąco jak w środku lata, a w kalendarzu wiosna. W takie dni nie rozstaję się z butelką wody mineralnej. Piję cały dzień, małymi łykami. Nie czekam na uczucie pragnienia. Tego samego uczę córkę, mogę nawet napisać, że już nauczyłam, bo moje kochane dziecko pije wodę z przyjemnością. Hurra! Zdaję sobie sprawę, że nie wszystkim przychodzi z łatwością i przyjemnością picie wody, dlatego podpowiadam jak w zdrowy sposób zmienić jej smak. U mnie sprawdza się dodawanie do wody różnych ziół i owoców. Ostatnio kupiłam pyszne polskie truskawki i dodałam je do wody. Smakowała naturalnie truskawkowo. Tym sposobem powstała domowa „woda smakowa” z truskawkami, miętą i cytryną.

Taką „wodę smakową” pije się z wielką przyjemnością, a do tego zawiera tylko naturalne składniki, bez zbędnego cukru, aromatów, konserwantów czy barwników.

Wybierając składniki do przygotowania takiej „wody smakowej” stawiajcie na te z pewnego źródła. Pierwsze truskawki mogą pochodzić z plantacji, które stosują duże ilości sztucznych środków chemicznych zarówno tych przeciw szkodnikom, jak i poprawiającym wzrost rośliny. Aby wraz ze smaczną truskawką nie najeść się „chemii” szukacie owoców u sprawdzonych sprzedawców, na targach, sklepach ze zdrową żywnością.

Domowa „woda smakowa” z truskawkami, miętą i cytryną

Składniki

  • litr wody mineralnej (może być gazowana, lekko gazowana jeżeli nie macie
  • przeciwwskazań zdrowotnych)
  • 2 garście truskawek
  • cytryna (sparzona i pokrojona w plastry)
  • garść świeżych liście mięty
  • kostki lodu (opcjonalnie)

Wykonanie

  1. Cytrynę porządnie wyszorować pod bieżącą wodą. Następnie sparzyć, pokroić w plasterki.
  2. Truskawki w szypułkach włożyć do miski z zimną wodą, dodać  sok wyciśnięty z połowy cytryny i pozostawić truskawki na kilka minut. W ten sposób pozbawiamy truskawki części chemii, którą są konserwowane. Jeżeli kupicie truskawki ekologiczne wystarczy je  umyć pod bieżącą wodą.
  3. Truskawki pozbawić szypułek, pokroić w cząstki.
  4. Do wody dodać truskawki, cytrynę oraz miętę. Odstawić. Woda zyska smak dodatków po ok 30 minutach.
Porady

1. Taką mieszankę owoców i ziół można zalewać wodą wielokrotnie.

2. Jeżeli chcecie przygotować lemoniadę to wystarczy dodać miodu lub ksylitolu (ilość "słodzidła" uzależniona jest od osobistych preferencji).

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

[related_post themes="flat" id="1121"]