Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim

Kolejny przepis z użyciem zielonych szparagów. Tym razem również w dość klasycznym wykonaniu, mianowicie z dodatkiem kremowego sosu holenderskiego i jajka. Połączenie płynnego żółtka, szparagów i sosu to coś niesamowitego. Koniecznie musicie spróbować. Jest to ciekawa propozycja przystawki.

Klasyczny sos holenderski przygotowuje się z żółtek, masła, soku z cytryny i białego pieprzu. Żółtka ubija się w tzw. kąpieli wodnej. Ja ułatwiłam sobie zadanie i zamiast ubijać żółtka na parze, ubiłam je na puszysto i dodałam do nich gorące roztopione masło. Dzięki temu Wasz sos raczej nie powinien się zwarzyć 🙂

szparagi z sosem holenderskim

Szparagi z jajkiem w koszulce w sosie holenderskim

2 porcje

Składniki:

  • 10 szparagów zielonych
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 50 g masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól
  • pieprz
  • 2 kromki ciemnego pieczywa

Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końce i obieramy końcówki. Gotujemy w miarę możliwości główkami do góry w osolonej wodzie przez około 5-6 minut.

Przygotowanie sosu rozpoczynamy od roztopienia masła i zebrania piany, która powstanie na powierzchni. Pamiętajcie, że masło musi być GORĄCE, kiedy będziecie je dodawali do żółtek. Żółtka, które powinny być koniecznie w temperaturze pokojowej, ubijamy na puszystą pianę wraz z sokiem z cytryny, solą i pierzem. Później cały czas ubijając stopniowo, cienkim strumieniem dodajemy gorące masło. W rezultacie otrzymany sos powinien być puszysty i gęsty.

Pieczywo wkładamy do piekarnika lub grillujemy do uzyskania lekko chrupiących grzanek.

Jajka w koszulkach przygotowujemy według mojego wcześniejszego przepisu (możesz go znaleźć klikając tu).

Na talerzach układamy grzanki, na nich szparagi, jajko w koszulce, wszystko polewamy porcją sosu holenderskiego i wykańczamy szczyptą świeżo mielonego pieprzu.

Smacznego 🙂

szparagi z sosem holenderskim 2

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.