PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki

Proste w przygotowaniu, czekoladowe brownies z fasolą i siemieniem lnianym. Bardzo sycące, aromatyczne, posłodzone syropem z agawy i ksylitolem. Przygotowałam je na „Zdrową Środę”, ale nie zdążyłam wczoraj i opublikowałam tylko film. Dlatego dzisiaj zapraszam na zdrowszą wersję brownies z fasolą, polecam…

Zapraszam na FILM.

Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka






PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki
Składniki:
Ciasto:
400g czerwonej fasoli z puszki
2 jajka
2 łyżki mielonego siemienia lnianego
2/3 szklanki wody
25 suszonych daktyli
1/4 łyżeczki aromatu waniliowego lub 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
1/2 szklanki kakao bez cukru
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody
100g poszatkowanej gorzkiej czekolady
3-4 łyżki syropu z agawy lub miodu lub syropu klonowego
2-3 łyżki ksylitolu (proszę dosłodzić do smaku)
Wierzch:
1 szklanka suszonych daktyli
1 łyżka kakao bez cukru
1 łyżeczka cynamonu

PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki

Ciasto:
1. Siemię lniane zalać 2/3 szklanki wody i dobrze wymieszać.

2. Fasolę osączyć.

3. Do blendera przełożyć wszystkie składniki na ciasto (razem z siemieniem lnianym, fasolą) i zmiksować (patrz FILM). Dosłodzić do smaku ulubionym słodzikiem (może być miód), wymieszać.

4. Ciasto przełożyć do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach 23x23cm. Wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 180°C przez około 35-40 minut. Piekłam na najniższym poziomie piekarnika.
Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostygnięcia.

Wierzch:
5. Daktyle przełożyć do blendera i zalać wodą (tak, żeby woda je zakryła), dodać 1 łyżkę kakao i zmiksować, proszę użyć szczelnego miksera.

6. Gotową masę daktylową rozprowadzić po upieczonym cieście. Wierzch posypać 1 łyżką kakao wymieszaną z cynamonem.

Udanych wypieków:)

brownies-fasola2

Print Friendly, PDF & Email

16 komentarzy do “PROSTE BROWNIES z fasolą bez mąki”

  1. No cóż, ja jednak pozostanę przy tradycyjnych przepisach. Pokusiłam się na to ciasto z ciekawości, ale niestety nie moje smaki. Ciasto bardzo wilgotne to fakt, ale też i nieco przyciężkawe. Trudno i darmo- zdecydowanie wolę te
    ” niezdrowe” wypieki:))

    Odpowiedz
  2. Czy mogę uprzednio namoczyć daktyle i razem z wodą w której się moczyły dać je do ciasta? (Boję się, że się dobrze nie zmiksują)

    Odpowiedz
  3. Witam bardzo serdecznie , jak zawsze wspanialy przepis i swietne zdiecie, mam tylko 2 pytania czy mozna uzyc ugotowanej fasoli czerwonej Ale nie z puszki? I daktyle moge prosic wage, bo Twoje to troche jak rodzynki wygladaja…. 25 daktyli to u mine prawie kilogram Dziekuje z Gory za odpowiedz! Wielki buziak,i jeszcze raz dziekuje.

    Odpowiedz

Dodaj komentarz