niedziela, 15 maja 2016

Sernik bananowy

Serniczek jest delikatny, orzeźwiający i rozpływa się w ustach. Idealny z filiżanką dobrej kawy. Wypróbujcie koniecznie, na pewno nie pożałujecie.




Spód:
210 g ciasteczek digestive
60 g masła

Sernik:
(Składniki w temperaturze pokojowej)
700 g sera na serniki
6 jaj
150 g cukru
budyń waniliowy
4 dojrzałe banany
sok z 1 cytryny

Galaretka:
2 banany
galaretka cytrynowa




Spód: ciasteczka bardzo drobno pokruszyć. Masło stopić i wymieszać z ciasteczkami. Spód tortownicy (śr.21cm) wylepić dokładnie masą ciasteczkową, wstawić do lodówki. Formę owinąć z zewnątrz 3x folią aluminiową.

Sernik: Do misy miksera wbić jajka, dodać ser, proszek budyniowy i cukier. Zmiksować do połączenia składników. Banany dokładnie rozgnieść widelcem, wymieszać z sokiem z cytryny aby nie ściemniały. Dodać do masy sernikowej i jeszcze raz zmiksować. Masę wylać na schłodzony spód z ciasteczek.
Sernik umieścić w większej formie, którą uzupełnić do 1/3 wodą. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170 stopni. Piec godzinę. Po tym czasie piekarnik wyłączyć i trzymać sernik jeszcze przez 15 minut. Wyjąć sernik, zdjąć folię i ostudzić. Następnie chłodzić w lodówce przez całą noc.

Galaretka: Galaretkę przygotować w 1,5 szkl gorącej wody, pozostawić do ostygnięcia i lekkiego tężenia. Banany pokroić w cienkie plasterki, ułożyć ciasno na serniku i zalać tężejącą galaretką. odstawić do lodówki do stężenia przynajmniej na kilka godzin.

Smacznego!

12 komentarzy:

  1. pamiętam kiedyś takie ciasta się robiło, wieki całe nie jadłam, i rzeczywiście jest bardzo dobry

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dawniej moja mama robiła takie bananowce bez pieczenia ale pieczonego nigdy nie jadłam. Ten też wyszedł świetny :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  2. Nie jadłam sernika z dodatkiem bananów, ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję, jeśli lubisz banany t ten na pewno Ci posmakuje :)

      Usuń
  3. Asiu cudowny serniczek, porywam duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Witaj Asieńko !
    U Ciebie, jak zawsze pysznie:)
    Moje dzieci uwielbiają deseru i ciasta bananowe.
    Smacznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jakiś czas temu też po raz pierwszy piekłam sernik bananowy, był niezły:) Twój na pewno bardziej smaczny, bo ja oczywiście bez tłuszczu piekłam...

    OdpowiedzUsuń
  6. Czy sernik trzeba umieszczac w wiekszej formie w wodzie? Mozna pominac to i upiec normalnie? 😉

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki kąpieli wodnej sernik jest równy, wilgotny, nie popęka i nie opadnie ;)

      Usuń

Będzie mi miło jeśli zostawisz ślad po sobie w postaci komentarza :)
Jeśli ugotowałeś potrawę wg tego przepisu prześlij zdjęcie a ja je opublikuję ;)