Szybka włoska zupa pomidorowa – najlepsza z dojrzałych, słodkich pomidorów <3
Szybka włoska zupa pomidorowa – Składniki:
- 800g dojrzałych pomidorów (najlepiej jakaś słodka odmiana)
- 250ml bulionu (u mnie rosół drobiowy)
- 50g parmezanu do zupy + odrobina parmezanu do posypania grzanek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- pieprz, sól, cukier do smaku
- 10 listków świeżej bazylii do zupy + kilka listków do ozdoby
- grzanki
Szybka włoska zupa pomidorowa – Wykonanie:
- Pomidory umyć, pokroić na mniejsze części.
- Cebulę obrać, przekroić na pół.
- Ząbki czosnku obrać z łupinek.
- Parmezan zetrzeć na tarce o średnich oczkach.
- Pomidory, cebulę, czosnek i liście bazylii zmiksować na gładką masę za pomocą blendera.
- Do garnka wlać zmiksowaną masę, dodać bulion oraz parmezan. Gotować do czasu aż zupa nieco zgęstnieje. Doprawić do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru (jeśli pomidory nie były zbyt słodkie).
- Podawać zupę z grzankami, posypaną parmezanem i ozdobioną świeżymi listkami bazylii. Smacznego!