Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym

Znów zastanawiacie się Co na obiad? Kotlety z warzywami i ryżu to świetna alternatywa dla dań mięsnych. Dzisiaj zapraszam Was na wegetariański obiad, czyli kotlety z ryżu, groszku i szczypiorku 🙂 Niedawno polecałam Wam kotlety z brokułów, ryżu i sera, ale jak mam być szczera to kotlety ryżowe z groszkiem biją je na łeb! Gwarantuję Wam, że te fit kotlety będą smakować wszystkim, zarówno dzieciakom jak i dorosłym, mięsożercom i wegetarianom, mówi to Wam 100 % mięsożerca! Smażę kotlety na oleju rzepakowym, który doskonale nadaje się do smażenia, a do tego jest naturalnym źródłem steroli roślinnych oraz witaminy E i dlatego na stałe zagościł w mojej kuchni. Smacznego!

Przepis na Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe:
Kotlety z ryżuKotlety z ryżu

Składniki:

100 g ugotowanego ryżu
1 szklanka * mrożonego groszku
1/2 szklanki * mąki pszennej
½ łyżeczki proszku do pieczenia
1 jajko
100 ml mleka
sól morska i pieprz młotkowany z kolendrą
2 łyżki posiekanego szczypiorku
olej rzepakowy do smażenia

*szklanka o poj. 250 ml

Przygotowanie:
Do miseczki wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, jajko i mleko i łączymy za pomocą trzepaczki, na gładką masę, doprawiamy solą i pieprzem. Do masy dodajemy ugotowany ryż, groszek, siekany szczypiorek, mieszamy łyżką. Rozgrzewamy na patelni olej, i smażymy kotlety partiami po 2-3 minuty z każdej strony, aż będą złote. Podajemy obsypane blanszowanym groszkiem i szczypiorkiem. Smacznego!
logo-pokochaj-olej-rzepakowy

kotlety ryżowe

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Print Friendly

4 myśli nt. „Kotlety z ryżu i groszku. Kotlety ryżowe na oleju rzepakowym

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *